Vijay Iyer 9. studenog u Svetim srcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedno od kljucnih imena suvremenog americkog jazza Vijay Iyer bit ce jedini koji ce ove jeseni oživiti program pulske Jazzbine, a nastupit ce u srijedu 9. studenog u crkvi Svetih srdaca.

Americka udruga jazz novinara proglasila ga je najboljim glazbenikom za prošlu godinu te mu dala i nagradu za najbolji album.

Cak 15 albuma snimio je u zadnjih 15 godina, a album "Solo" iz 2010. novinari magazina Downbeat proglasili su najboljim te mu ujedno dodijelili i titulu najboljeg u kategoriji nadolazecih zvijezda.

Usprkos tom nazivu koje sugerira da bi mogao biti pocetnik, Iyer ima bogato iskustvo iza sebe. Niz priznanja nije stao jer je nominiran za nagradu Grammy za 2011. godinu kao najbolji instrumentalist.

Iyer je americki pijanist indijskih korijena, jedan je od najcjenjenijih mladih pijanista suvremenog jazza. Svojim autenticnim sviranjem klavira u šesnaest je godina od anonimnog glazbenika, ali i diplomiranog matematicara i fizicara, postao udarna snaga novog njujorškog jazza.

Lista njegovih suradnika isto tako je zanimljiva, a na njoj se nalaze Amiri Baraka, Steve Coleman, Roscoe Mitchell, Cecil Taylor, Wadada Leo Smith, hip-hop duo Dead Prez, Mike Ladd, Amina Claudine Myers, Butch Morris, George E. Lewis, Miya Masaoka, Trichy Sankaran, Pamela Z, Burnt Sugar, Karsh Kale, Oliver Lake, DJ Spooky, Ethel i drugi.

Inspiraciju crpi iz africke, azijske, kao i europske glazbene tradicije te iz projekta u projekt uspijeva udahnuti nešto novo u jedan od nosivih stupova americke tradicije i kulture, što jazz zasigurno jest.

Kritika njegove glazbene udare opisuje kao emotivno ekspresivne i strukturno sofisticirane, a bogatstvo improvizacija zasnovano je na ciklickim ritmickim strukturama i zvonecim harmonijama.

Prostor crkve Svetih srdaca odabran je kao atraktivan i inspirativan upravo za ovakav solo akusticni koncert još jednog vrhunskog glazbenika koji nastupa u sklopu Jazzbine.

Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti u Svetim srcima, Rock Caffeu, caffe baru Bass, Activa Travel Istri, Centar CD Shopu i na ostalim prodajnim mjestima u sustavu Ticketproa.


Podijeli: Facebook Twiter