Vidulini: Istrijanske pince pod čerepnjon

Pinca (Ilustracija, arhiva)
Pinca (Ilustracija, arhiva)

"Dok smo uz ognjište raspravljali i analizirali kako su protekle mačkari i što bi trebalo napraviti bolje, došli smo na ideju da organiziramo ovu manifestaciju", rekao je načelnik Općine Žminj Aldo Bančić na konferenciji za novinare najavivši tako novo događanje pod nazivom "Istrijanske pince pod čerepnjon na ugnjišće", koje će se održati u subotu s početkom u 17 sati u boćarskom domu u Vidulinima.

- Tri žene, predstavnice različitih generacija, prikazat će postupak pravljenja pince onako kako su to radile njihove bake, a bit će to prilika da se kaže nešto više i o uskrsnim običajima ovoga kraja. Tradicija pripremanja pince pod čerepnjon nestala je pa ovom manifestacijom želimo potaknuti ljude da se prisjete tog običaja, rekla je djelatnica TZ-a Renata Jelenić.

- Za pripremiti pincu pod čerepnjon treba najmanje dva, tri sata. Starije none, koje više ne mogu praviti pincu, s veseljem su zapisale svoj recept, rekla je Zdenka Jakus, koja će uz Kristinu Radetić Bertetić i Mariju Križanac pripremati pincu u Vidulinima.

- Uključili smo i polaznike dječjeg vrtića Rapčići, koji će također pripremiti svoje pince. U Vidulinima ćemo čuti i više o običajima, odnosno kakva je njihova budućnost, o čemu će govoriti Linda Juraković te vrsni sommelier Stefano Mužina, a u manifestaciji sudjeluju i učenici Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja i drugi gosti.

Postoji razlika između istarske i istrijanske pince. Istarsku možemo kupiti i u dućanu, a onu pravu ćemo kušati u Vidulinima. Isto tako bit će predstavljena i istrijanska špaleta, rekao je Mirando Mužina, jedan od organizatora. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter