Vidovdan: Prekinut Nikolićev govor na Kosovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvredljivim povicima skupina kosovskih Srba prekinula je u subotu govor srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića pred spomenikom srpskim junacima na Gazimestanu na Kosovu u povodu obilježavanja obljetnice Kosovske bitke i Vidovdana, koji Srbija slavi kao državni praznik.

Kako su s Gazimestana izvijestili reporteri beogradskih medija, veća skupina mladih uzvikivala je "Izdali ste Kosovo", "Tomo Šiptaru", a dok je Nikolić pokušavao smiriti situaciju, njegove pristaše uzvraćale su pljeskom i povicima "Živio Tomislav Nikolić", "Živjela Srbija".

Nikolić je, kako prenose B92 i Radiotelevizija Srbije (RTS), nekoliko puta nastojao umiriti situaciju, rekavši prosvjednicima: "Svi smo mi Srbi", ali je tijekom njegova govora, prekidanog uzvicima, bačena i jedna petarda, a reagiralo je i Nikolićevo osiguranje i govor je prekinut. Nikolić se potom obratio mitropolitu Amfilohiju i rekao: "Oprostite zbog nesloge. Sve su ovo naša djeca".

Prema izvješću Radiotelevizije Srbije (RTS), Nikolić je u govoru rekao da Albanci grade kuće i obrađuju imanja na Kosovu i poželio im da one vječno traju, ali je i dodao da "ne treba zaboraviti da grade na srpskom teritoriju". "Srbija će pregovarati do kraja i sa svima", rekao je Nikolić.

Srbija radno obilježava Vidovdan kao državni praznik u znak sjećanja na Kosovsku bitku protiv Turaka 28. lipnja 1389. godine, a u manastiru Gračanica, u središnjem Kosovu, u subotu je održano bogoslužje, srbijanski predsjednik položio je vijenac u Kruševcu, nekadašnjem prijestolnom srpskom gradu odakle je car Lazar poveo vojsku na Kosovo.

Povjesničari smatraju da je Vidovdan važan datum u kolektivnoj svijesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta, jer je to praznik koji simbolizira slobodu i otpor osvajačima, a istodobno i njegovanje domoljublja i nacionalnog bića te prekretnicu nakon razdoblja uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Vidovdan se u subotu, među ostalim, obilježava i u Andrićgradu u Višegradu, na istoku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, gdje je bogoslužje predvodio patrijarh srpski Irinej.

U Andrićgradu i Višegradu navečer će nizom svečanosti biti obilježena i 100. obljetnica Sarajevskog atentata te izveden igrokaz-rekonstrukcija ovog povijesnog događaja po ideji redatelja Emira Kusturice, idejnog tvorca Andrićgrada.

Svečanosti u Andrićgradu nazočit će, kako je najavljeno, predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter