Vidoševiću mjesec dana istražnog zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suspendiranom predsjedniku HGK Nadanu Vidoševiću određen je jednomjesečni istražni zatvor jer je sud zaključio kako postoji opasnost da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke ili uništiti dokumentaciju, odnosno dokaze.

Šefici financija Josipi Mladinov istražni zatvor određen je pak kako osim utjecati na svjedoke ne bi pokušala i ponoviti kazneno djelo.

Iako je USKOK tražio i da se Vidoševića zadrži iza rešetaka zbog opasnosti od ponavljanja nekog sličnog nedjela, sud tu argumentaciju nije za sada prihvatio.

Predviđeno je ispitivanje 35 svjedoka. I Vidošević i Mladinov u Remetinec su sprovedeni vezani lisicama.

USKOK-ovom istragom obuhvaćeni su još šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel, koja je već u istražnom zatvoru, Davor Komerički, koji se od jučer brani sa slobode, i Igor Premilovac, preko čije je tvrtke fiktivnim ugovorima izvlačen novac iz HGK.

O USKOK-ovom zahtjevu odlučivat će sudac istrage Županijskog suda na ročištu koje će, po neslužbenim informacijama, početi u 19 sati. Policijski kombi napustio je zgradu USKOK-a oko 17.30, a Vidoševićev branitelj Dražen Delač nije želio novinarima odgovoriti je li njegov branjenik iznosio obranu ili se branio šutnjom.

USKOK Vidoševića, Peternel i Mladinov tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela i zloporabe položaja i ovlasti, a Komeričkog i Premilovca za pomaganje.

USKOK tereti Vidoševića da je od 2006. do veljače 2011., radi "stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore", tražio od predstojnice svoga ureda da potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od voditeljice Službe za financije i računovodstvo da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su one pristale.

Po USKOK-ovim sumnjama, s računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 milijuna kuna. Vidošević i Peternel su se okoristili za iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna, a Premilovac za proviziju od najmanje 3,5 milijuna kuna. Premilovac je preko Komeričkog iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna proslijedio dio na ruke Vidoševića, a dio na ruke Peternel, koja je pak većinu predavala Vidoševiću.

Vidošević i Josipa Mladinov uhićeni su jučer, dan nakon što je svoj iskaz u tužiteljstvu dopunio Komerički koji je navodno kazao da je novac, izvučen preko Premilovčevih tvrtki, davao na ruke Vidoševiću i njegovoj suradnici Peternel koju se na početku istrage teretilo da je još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter