Vidoševićevi suoptuženici osuđeni nakon priznanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvero suoptuženika bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića u utorak je na sjednici optužnog vijeća priznalo nedjela te su nakon nagodbe s USKOK-om osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetne kazne, potvrdilo je tužiteljstvo.

Ključni akteri afere Remorker - vlasnik istoimene češke tvrtke Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o cijelom slučaju, te marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK-a, zatvorsku će kaznu od godinu dana pretvoriti u rad za opće dobro.

Premilovac će osim toga u državni proračun morati uplatiti 2,9 milijuna kuna koliko je, prema nagodbi, bila njegova provizija od novca koji je podizao preko inozemnih računa i opranog vraćao u Hrvatsku.

Na uvjetnu je kaznu od 11 mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine, nakon priznanja osuđena vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić. Uvjetnu je kaznu dobila i Jasna Mrakovčić Grubić optužena da je uz Vidoševića iz HGK-a izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Godinu dana zatvora neće odraditi ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo, no uz to će morati platiti i 50 tisuća kuna kazne, ali i tvrtki koja je oštećena njenim nezakonitostima u roku od godine dana vratiti 750 tisuća kuna.

Vidošević ne zna zbog čega ga dio njegovih suoptuženika tereti

Vidošević je dolazeći na sud kazao da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a izrazio je i uvjerenje da će srušiti optužnicu.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Tužiteljstvo se pritom, kako je ranije istaknulo, vodilo mišljenjem knjigovodstveno-financijskog vještaka koji je utvrdio da između Vidoševićevih zakonitih prihoda i imovine postoji znatan nesrazmjer. Predložili su i da mu se oduzme dio umjetničke zbirke, koja je prema procjenama stručnjaka, među najvrjednijima u Hrvatskoj.

Vidoševića se tereti da je godinama potkradao Komoru koju je s još osam osoba navodno oštetio za najmanje 36 milijuna kuna. USKOK je Vidoševića pritom označio kao organizatora skupine koja je, među ostalim, odgovorna za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Afera otkrivena u listopadu 2013.

Nakon izbijanja afere Remorker, sredinom listopada 2013. u kojoj je prva uhićena njegova najbliža suradnica i šefica kabineta Zdenka Peternel, Vidošević je kazao da je neugodno iznenađen tim slučajem, a na pitanje je li moguće da ništa nije znao, kazao da je sve moguće pa i da "muž zadnji dozna".

Kada je 12. travnja 2014. pet mjeseci nakon uhićenja u akciji Remorker pušten iz istražnog zatvora u Remetincu Vidošević je kazao da je sretan i uzbuđen te da jedva čeka vidjeti obitelj i prijatelje. Nije želio komentirati optužbe protiv njega ističući da je sud jedino mjesto gdje se može braniti čast i ugled.

Odgovarajući na novinarska pitanja Vidošević je kazao da je uvjeren da će moći dokazati porijeklo svoje imovine. "To sam jedino siguran da mogu, a ovo sve drugo pustimo. Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Jedino se na sudu mogu iznositi svoji argumenti", rekao je tada Vidošević.

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Premilovac priznao da je preko svoje češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK-a i potom ga u gotovini "opranog" vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK-a jedan je od krakova afere Remorker, dok drugi seže u Hrvatske autoceste (HAC), koje su se također našle pod USKOK-ovom istragom, što je rezultirala optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete te njegovih najbližih suradnika iz ministarstva i HAC-a.

Istraga više puta proširivana

Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici priznali USKOK-ove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.

U jednom od proširenja Vidošević, za kojega se nakon uhićenja doznalo da je i najveći hrvatski kolekcionar umjetnina, osumnjičen je da je Komoru, upravo nabavljajući slike, oštetio za još 265 tisuća kuna. Vidošević je osumnjičen i da je oštetio tvrtku Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna. U tom slučaju USKOK uz Vidoševića sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić.

Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač ranije je Hini izjavio da je obrana spremna poricati navode iz optužnice. "Bilo je logično očekivati da će u jednom takvom predmetu nakon duge istrage i nekoliko proširenja biti podignuta optužnica", kazao je odvjetnik. Dodao je, kako je USKOK od dijela optužbi odustao tijekom istrage pa će u tom smislu tek vidjeti na koji je način postavljena optužnica. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter