Vidoševic najbogatiji, Kajin najskromniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od predsjednickih kandidata o kojima su službeno poznati podaci o imovini najimucniji je, sudeci prema nekretninama, nezavisni kandidat Nadan Vidoševic, a iza njega kandidat SDP-a Ivo Josipovic. Doduše, objave li službeno svoj popis imovine vodece bi mjesto mogao preuzeti Boris Mikšic.

Vidoševic je svoju imovinsku karticu objavio na svojoj internetskoj stranici. Za razliku od dužnosnika koji su podatke o imovini dostavili Povjerenstvu za odlucivanje o sukobu interesa, Vidoševic u svojoj kartici ne navodi «kvadraturu» svojih nekretnina. Vidoševic u Zagrebu, na elitnom Gornjem Prekrižju posjeduje obiteljsku kucu, a u Gorskom kotaru imanje sa šumom. U medulinskoj Pješcanoj uvali posjeduje zemljište, a u Pisarovini posjeduje šumsko i poljoprivredno zemljište. U Omišu je suvlasnik turistickog objekta s pratecim objektom. Vidoševic je svoje posjede proširio i izvan granica Hrvatske. Vlasnik je tako i zemljišta na Kupresu u Bosni i Hercegovini. Posjeduje i zbirku suvremenog hrvatskog kiparstva i slikarstva. Ima i 14 tisuca dionica Kraša, a njih je dosad otplatio 40 posto. I Vidoševic voli znati koliko je sati, a za tu spoznaju koristi satove Ulysse Nardin, IWC Schaffhausen i A. Lange&Sohne. Vozi 21 godinu star Puch G280, a njegova supruga devet godina star Citroen Xsaru Picasso. Ima i uštedevinu od 30 tisuca eura. Izvori njegovih prihoda su placa, udjeli u dobiti društva te nagrada za sudjelovanje u radu nadzornih odbora.

Josipovic i njegova supruga suvlasnici su stana od 138 cetvornih metara u Zagrebu. On je vlasnik i stana od 110 cetvornih metara kojega su mu darovali roditelji koji u stanu žive. Josipoviceve pokretnine vrijedne su, prema podacima iz njegove javno objavljene imovinske kartice, 160 tisuca eura. Josipoviceva placa je 14 tisuca kuna. Poznati pravnik i skladatelj godišnje zaraduje 300 do 400 tisuca kuna na autorskim honorarima, ugovorima o djelu za što vodi poslovne knjige i obveznik je PDV-a. Primici od imovine dosežu mu 70 tisuca godišnje, a prima i naknadu za rad na Sveucilištu od sedam tisuca kuna mjesecno. Njegova supruga je suvlasnica stana od 60 cetvornih metara u Zagrebu. Suvlasnica je, i to u jednoj osmini, i stana od 209 cetvornih metara, a u jednoj cetvrtini i zemljišta od 84 cetvornih hvati. I njena je placa 14 tisuca kuna, a od samostalne djelatnosti zaraduje 200 do 300 tisuca kuna godišnje. Posjeduje pokretnine vrijedne 130 tisuca eura.

Kandidatkinja HNS-a Vesna Pusic i njen suprug takoder su solidno materijalno situirani. Pusic prima placu od 20 tisuca mjesecno. Vlasnica je vikendice u Istri od 60 «kvadrata», a u Zagrebu posjeduje jednu cetvrtinu kuce velike 200 cetvornih metara. Vlasnica je i 22 dionice Ine kupljene kreditom. Njen suprug vlasnik je stana u Vilniusu od 66 «kvadrata» te kuce i gospodarske zgrade u Istri površine 150 «kvadrata». Posjeduje automobil BMW X5 star šest godina i pokretnine vrijedne sto tisuca kuna. Vlasnik je tvrtke Ascendant i 14-postotni vlasnik tvrtke Mobitel. Placa mu je osam tisuca kuna, a u 2007. godini od dobiti je uprihodovao 1.400 kuna.

Solidnom imovinom raspolaže i kandidat HDZ-a Andrija Hebrang koji mjesecno od place zaraduje 15 tisuca kuna. Suvlasnik je, zajedno sa suprugom, stana od 120 cetvornih metara i pripadajuce garaže od 13 cetvornih metara. Hebrang je i vlasnik stana od 50 cetvornih metara, takoder u Zagrebu, a posjeduje i montažnu vikendicu u Pisarovini od 65 kvadrata. Hebrang vozi Ford mondeo star dvije godine i posjeduje pokretnine vrijedne 50 tisuca eura. Njegova supruga ima placu od devet tisuca kuna. Ni Vesna Škare Ožbolt ne može se požaliti na svoju materijalnu situaciju, posebno kad je rijec o nekretninama. Suvlasnica je, zajedno sa suprugom, stana u Zagrebu od 120 «kvadrata» i vikendice u Prižbi na Korculi od 60 «kvadrata». Vlasnica je zemljišta u Samoboru od 1.073 «kvadrata» na kojem se nalazila ruševna kuca. Ta je kuca, osim 40 «kvadrata» koji se ne smiju rušiti jer su zašticeno kulturno dobro, srušena. U Velikoj Gorici je vlasnica zemljišta s kucom od 700 cetvornih metara, a ima i pokretnine vrijedne 20 tisuca eura. Suprug je vlasnik zemljišta od 430 rali u Zagrebu, mercedesa E 280 i camca Elan. Ima pokretnine takoder u vrijednosti 20 tisuca eura, mjesecna mu je placa 11 tisuca kuna, a vlasnik je tvrtke Goldprojekt.

Najskromniju imovinsku karticu ima kandidat IDS-a Damir Kajin. Njegove nekretnine svode se na stan od sto cetvornih metara u Buzetu i obližnje poljoprivredno zemljište od 1.300 cetvornih metara. Radi za placu od 16 tisuca kuna, vozi šest godina staru renault lagunu, a ima pokretnine vrijedne 15 tisuca eura. Njegova supruga vozi fiat mareu staru 12 godina, vlasnica je tvrtki Creatrics i Forum dizajn, ali radi za placu od tri tisuce kuna.


Podijeli: Facebook Twiter