Vidošević kuću gradio kao planinarski dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi čovjek Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, zna svatko u Gorskom kotaru, u Hlevcima, malom mjestu između Skrada i Ravne Gore, unutar Općine Skrad, ima imanje vrijedno desetak milijuna kuna, za koje je zemljište kupio prije više od deset godina, a gradnju započeo 2005. godine.

Na 50-ak tisuća hektara, nekad šume, i negrađevinskom zemljištu, Vidošević je dao sagraditi dva stambena objekta, prateće gospodarske objekte, umjetna jezerca, skijašku vučnicu, konjušnicu, teniske terene i tako redom, a sve zahvaljujući činjenici da se u Hrvatskoj na takvom zemljištu može graditi planinarski dom koji kasnije to nikad ne mora postati. Da bi na tom terenu mogao graditi, Vidošević je tražio, i dobio, dozvolu za gradnju planinarskog doma, koji to nikad nije bio jer se planinari u tom, ograđenom luksuznom zdanju, nikad nisu mogli okrijepiti, prespavati, ili naručiti, recimo, grah s kobasicom, kao u drugim planinarskim domovima.

Turistička zona

Prema Pravilniku o poslovanju planinarskih objekata Hrvatskog planinarskog saveza, objekti u vlasništvu fizičke osobe mogu postati planinarski objekti ako ta fizička osoba potpiše poseban ugovor sa Savezom, te počne pružati usluge planinarima. U slučaju "planinarskog doma" Nadana Vidoševića to, nažalost, nikad nije zaživjelo, pa njegov dom zato i nema, kao svi drugi domovi, oznaku s imenom i nadmorskom visinom, kao što nema niti kuhinju s kazanom punim graha.

Da li bi ono što je pošlo za rukom Vidoševiću uspjelo i drugima, da su samo pitali, i takvo nešto si mogli priuštiti? Dubravko Grbac, načelnik Skrada u vrijeme kad je Vidošević, počevši od 2005. godine, gradio svoje velebno imanje, odgovara samo kako općina dozvole nije izdavala pa onda o tome on ne može niti pričati. Aktualni gradonačelnik, Damir Grgurić, potvrđuje da je to zemljište bilo negrađevinsko, a onda je prenamijenjeno u turističku zonu, no ne zna je li, slijedom toga, i Vidošević nešto mijenjao u svojim papirima. Na pitanje je li njihov šef svoje imanje iz planinarskog prenamijenio u turističko, i kakve će, eventualno, turističke usluge pružati, u HGK jučer nismo uspjeli dobiti odgovor. Kako nam je samo odgovoreno, "na HGK traje invazija te nam ostavljaju slobodu da pišemo što god, i kako god hoćemo". (B. MRVOŠ PAVIĆ)

ČITAJTE VIŠE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter