Vidošević: Istraga će pokazati kako stvari stoje

Nadan Vidošević (M. ANGELINI)
Nadan Vidošević (M. ANGELINI)

Vidošević: Istraga će pokazati kako stvari stoje

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević danas je komentirao uhićenja čelnika nekih hrvatskih tvrtki, među kojima je i predstojnica njegova ureda, izrazivši žaljenje, ali i nadu da će istraga pokazati što jest te da će poslovna zajednica izaći jača i sposobnija za natjecanje na tržištima drugih zemalja.

"Žao mi je to čuti, a jedino što mogu poželjeti je da istraga pokaže kako stvari stoje. Nikome nije u interesu ne poštivanje reda u ovoj zemlji, a osobito u poslovnoj zajednici jer je poslovna zajednica ta koja više od drugih želi stabilnost. Žao mi je čuti, ali na neki način već se nadam da ćemo iz ovoga svega izaći jači, bolje organizirani i sposobniji za natjecanje na tržištima drugih zemalja", izjavio je Vidošević.

Nakon što su USKOK-ovi istražitelji prošli tjedan ušli u sjedište Hrvatskih autocesta (HAC) zbog sumnje da je iz tog javnog poduzeća izvlačen novac preko tvrtki s kojima su godinama surađivali, bivšem financijskom direktoru HAC-a Josipu Sapunaru u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskome sudu određen jednomjesečni istražni zatvor.

Sapunar je istražiteljima navodno ispričao da je novac koji su HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca nosio bivšim državnim tajnicima Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću pa je u četvrtak istraga proširena na ukupno osam osumnjičenika.

Uz Livakovića i Mikulića u istražnom su zatvoru završili i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić.

Cijeli je slučaj počeo uhićenjem pročelnice Vidoševićevog ureda Zdenke Peternel. Nju se tereti da je zajedno s marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim koji je, među ostalim vodio i Vidoševićevu predsjedničku kampanju, preko Premilovčeve češke tvrtke iz Komore izvukla 32 milijuna kuna.

Vidošević je ranije izjavio da je iznenađen tom aferom, ali da ne namjerava dati ostavku. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter