Vidošević: HGK je najbolje što nam se moglo dogoditi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević izjavio je danas da za sada nije čuo ni jedan stav koji bi išao u pravcu ukidanja komore, smatra da bi to bilo društveno štetno i da njen posao, s takvom kvalitetom i obujmom, nema tko drugi raditi.

Vidošević je to rekao nakon sudjelovanja na investicijskom forumu u Opatiji komentirajući na upit novinara mišljenje nekih članova Vlade da obveznu komorsku naknadu treba ukinuti.

Odgovarajući na pitanje smatra li da će dobiti povjerenje skupštine HGK-a, koja će se sastati potkraj studenoga, Vidošević je rekao da skupština u svakom trenutku može raspravljati o povjerenju predsjedniku i da će tako vjerojatno biti i na sljedećoj skupštini.

Ocijenio je da je HGK nešto najbolje što nam se moglo dogoditi u teškim vremenima, jer da ima razvijenu strukturu u zemlji i snažne poluge prema inozemstvu.

Na pitanje o povećanju plaća tajnicima županijskih komora kazao je da su oni dobili potpuno novu odgovornost i dodao da je HGK od početka krize tri puta smanjivao doprinos, da je 65 posto zaposlenih s VSS i znanjem dva svjetska jezika, da su slabije plaćeni negoli je prosjek takvih kadrova u gospodarstvu te da je skretanje pozornosti na plaće u HGK-u nekorektno i štetno.

Na pitanje o Hotelu Panorama u Rijeci, koji, iako na atraktivnoj lokaciji, godinama propada, Vidošević je rekao da je HGK preuzeo taj objekt s obvezom da će tamo biti nastavni centar te da je problem pronaći sadržaj i u tom objektu stvoriti internacionalnu modernu poslovnu školu, za što do sada nije bilo zanimanja.

Komentirajući pad Hrvatske u izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja s 84. na 89. mjesto, Vidošević je rekao da izvana procjenjuju da kod nas nema dovoljno sigurnosti, a da osobno nije tako kritičan. No, kada je riječ o greenfield investicijama pojavljuje se problem naše manje organiziranosti da budemo bolji od konkurenata u okruženju, rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter