Vidoševic: Drasticno smanjite rashode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidoševic ocitovao se o Vladinim mjerama za ublažavanje krize, odnosno o novom rebalansu proracuna. Veli da HGK daje potporu predsjednici Vlade Jadranki Kosor za radikalne rezove i potpuni zaokret u vodenju državne politike. Upozorava da nas je populisticka politika dovela u ovakvu gospodarsku situaciju, koja je opasna za hrvatsko društvo.

- Temelj vodenja ukupne gospodarske politike uvijek se ogleda kroz strukturu proracuna i pogrešno je kretati prvenstveno s mjerama koje se bave povecanjem prihoda jer je to ocuvanje dosadašnje politike. Put je u drasticnom smanjenju rashodovne strane proracuna. Problem hrvatskog fiskusa nije u prihodnoj strani proracuna nego u razini rashoda, a posebno u distribuciji tih rashoda koji, nažalost, ni u dovoljnoj ni u mogucoj mjeri nisu bili usmjereni u gospodarstvo. Novi rebalans proracuna morao bi biti rješenje do kraja 2010., a u tom bi se razdoblju izradila proracunska slika za iducih pet godina, što bi bio jasan pokazatelj kakvu Hrvatska ima viziju buducnosti. Ovako odgovorno vodenoj fiskalnoj politici monetarna politika mora biti cvrsti partner voden jedinim strateškim ciljem - punoj zaposlenosti nacionalne ekonomije.

Posebna pozornost mora se posvetiti racionalizaciji ukupnog poslovanja javnih poduzeca i onih koji imaju monopolski položaj na tržištu gdje su vjerojatno i najvece rezerve kad govorimo o rashodima na razini države. Zaokupljeni proracunskim deficitom, ne smijemo zanemariti vrlo nepovoljnu platnu bilancnu poziciju Hrvatske. U tom kontekstu gospodarstvo postaje kljucni partner države na putu ekonomskog oporavka. Svako dodatno opterecenje tog sektora koji je i inace podnio najveci teret populizma direktni je atak na sposobnost Hrvatske da odgovori gospodarskim izazovima današnjice, a i ujedno stvori pretpostavku za ukupni društveni prosperitet sutra, zakljucuje Vidoševic.

 


Podijeli: Facebook Twiter