Vidljiva nevidljivost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba i prezentacija Infraredesigna, ciji su autori Ivana Žiljak Stanimirovic, Klaudio Pap, Jana Žiljak Vujic i Vilko Žiljak, uprilicena je u Multimedijalnom centru umaškog Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic".

Izložba, koja se može razgledati do 22. studenog, inaugurirana je samo nekoliko tjedana nakon što su autori Infraredesigna dobili Državnu nagradu za znanost za 2010. godinu. Jed(i)nog od autora ove prezentacije Vilka Žiljka i sve prisutne pozdravila je ravnateljica Ucilišta Sanja Bencic, a zatim je o radu ovih cetvero znanstvenika i doktora znanosti govorio akademik Hanibal Salvaro, koji je uz Žiljka autor postava izložbe.

Vilko Žiljak vec je 38 godina prisutan i na likovnoj sceni širom svijeta svojim kompjutorskim grafikama, a djela mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije i Muzeja suvremenih umjetnosti u Zagrebu. Infraredesign svjetski je relevantna inovacija, koja se stalno doraduje te je od 2008. nagradena pedesetak puta, u Cakovcu, Moskvi, Ženevi, Zagrebu, Cardiffu, Taipeiju, Londonu, Budimpešti, Celju, Nürnbergu, Kuala Lampuru, Pittsburghu i Seulu. Njome se otkrivaju nepoznate mogucnosti ljudskog vida, koje mogu biti kreativna podloga novih vizualnih uradaka.

Naime, svaka slika u infracrvenom spektru ima i sliku koja je nevidljiva oku, a koja se može vidjeti uz pomoc posebnog optickog aparata. Na taj je nacin moguca zaštita mnogih proizvoda i vrijednosnih papira od falsificiranja. Istovremeno se likovnim umjetnicima pruža mogucnost izražavanja na sasvim nov nacin. Kod infracrvenog postupka moguce je dobiti unaprijed odredenu, željenu infrasliku, što cini ovaj inovativan postupak zasad jedinstvenim u svijetu, zbog cega je i zašticen pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter