Vidio kako Kulterer daje Sanaderu kovertu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor Hypo Leasinga u Hrvatskoj Drago Vidakovic danas je na zagrebackom Županijskom sudu posvjedocio da je vidio kako bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer 1995. u Klagenfurtu daje omotnicu tadašnjem hrvatskom zamjeniku ministra vanjskih poslova Ivi Sanaderu. Prethodno je u toj banci cuo da se Sanaderu treba isplatiti provizija za kredit odobren Hrvatskoj.

Žutu omotnicu formata A5 Kulterer je Sanaderu, po Vidakovicevim rijecima, predao na parkiralištu ispred Hypo banke u Klagenfurtu pocetkom 1995. Vidakovic tvrdi da su Sanader i Kulterer sjedili u mercedesovom terencu te da ih je vidio iz automobila s udaljenosti od sedam ili osam metara. Dodao je da prilikom preuzimanja kuverte nije vidio da je netko od njih potpisao bilo kakav dokument.

Pricu o proviziji, cija isplata i primanje u Austriji nisu nezakoniti, Vidakovic je, kako se prisjetio, cuo od ljudi iz Hypo banke. No, iako je iznos provizije isplatila banka cijeli je iznos kasnije uracunat u kredit koji je otplatila Hrvatska.

Sanaderovu obranu najviše je zanimalo zašto se Vidakovic sam javio USKOK-u toliko godina nakon navodnog kaznenog djela i to baš u vrijeme kada je i protiv njega pokrenuta istraga zbog štete koju je navodno nanio Hypo Leasingu.

"Javio sam se kada sam u novinama procitao o optužnici. Javio sam se iz inozemstva uvjeren da mogu pomoci u tom predmetu", kazao je Vidakovic isticuci da tada nije znao da se i protiv njega vodi nekakav postupak. No, odbacio je nagadanja da svjedocenjem pokušava "kupiti oprosnicu". "U to vrijeme odvjetnik me je nazvao i rekao da se protiv mene nešto pokrece, no nisam znao što, osim što sam znao da mi je blokirana imovina".

Dodao je i da se protiv njega i bivše uprave Hypo Leasinga vodi postupak zbog navodnih uvecanih troškova za informaticki odjel pri opremanju poslovnica te da ce iz samog postupka biti jasno da nije postigao nikakvu nagodbu.

Obrana je prigovorila istinitosti njegova iskaza, navodeci da se "bolje sjeca dogadaja od prije 17 godina nego onih recentnih".

Sanader je na današnje rocište doveden iz zatvora u Remetincu, iako mu je odlukom Ustavnog suda i suca istrage istražni zatvor zamijenjen jamcevinom i drugim blažim mjerama. Bivši premijer na slobodu treba izaci najkasnije do 12. prosinca, a sudu mora dostaviti i dokaz o uplacenoj jamcevini, odnosno hipotekama na nekretnine njegovih prijatelja koji su za Sanaderovu slobodu založili svoju imovinu.

Osim za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj Sanadera se u istom slucaju tereti i za primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi madarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljacka prava u Ini. Sudenje se nastavlja sutra za kada su najavljena dvojica novih svjedoka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter