Videoradovi Matije Debeljuha u Trstu

Jedan od radova Matije Debeljuha
Jedan od radova Matije Debeljuha

Umjetnička organizacija DoubleRoom-vizualne umjetnosti iz Trsta pod vodstvom Massima Premude predstavit će danas u 18.30 sati videoumjetnika Matiju Debeljuha iz Vodnjana kroz njegova tri videouratka "Contrada", "After the Border" i "Grad od čelika". Uz to,  tršćanska će publika, prema najavi, imati priliku direktno s umjetnikom analizirati odnose između eksperimentalnog filma, videa i svojevrsnog dokumentarizma unutar vizualnih umjetnosti.

Predstavljanje će početi "Contradom", kratkim eksperimentalnim filmom nastalim u suradnji s plesačicom i koreografkinjom Robertom Milevoj. Video "After the Border", nastaje kao dokumentacija izložbe pod nazivom "Triple Identity" kojom su, pod kustoskom palicom Ludovica Pratesija, predstavljena vodeća imena talijanske, slovenske i hrvatske suvremene umjetnosti; Lara Favaretto, Tobias Putrih i David Maljković. Projekcija će završiti "Gradom od čelika", radom koji je Debeljuh premijerno predstavio 12. travnja  u Novigradu u galeriji Rigo.

Tu se autor, "odmaknuvši se od dosadašnje estetike, poigrava elementima dokumentarizma i arhitektonskih vizura grada sa nostalgičnom potragom za nekim prošlim vremenima."


Matija Debeljuh rođen je 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu dizajn vizualnih komunikacija - video oblikovanje u klasi prof. Vlade Zrnića.  Godine 2003. predstavljao je Hrvatsku na biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Do sada je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Torinu, Trstu, Ateni, Vilniusu, New Yorku…

Sudjelovao je na Sarajevo Talent Campusu, projektu Sarajevo Grad Filma i Berlinale Talent Campusu. Njegovi eksperimentalni filmovi i video radovi prikazivani su na međunarodnim festivalima gdje su osvojili i značajne nagrade. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter