Videoprojekcija uživo s groba Andyja Warhola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muzej posvećen američkom slikaru, dizajneru i filmašu Andyju Warholu postavio je web-kameru na umjetnikov grob u američkom gradu Pittsburghu, u povodu obilježavanja 85. godišnjice rođenja velikog umjetnika i vodeće ličnosti pop arta, prenosi britanski BBC.

Projekt je nazvan "Figment" (Izmišljotina) jer je to riječ koju je umjetnik želio imati ispisanu na svom nadgrobnom spomeniku, priopćio je The Andy Warhol Museum, a krenuo je uživo u ponoć u ponedjeljak 5. kolovoza.

Direktor muzeja Eric Shiner smatra da je ideja o videoprojekciji web-kamerom uživo s umjetnikova groba "doista fantastičan način da se Andyja učini dostupnim globalnoj publici 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu".

"Uvjereni smo da je Andy iznimno zadovoljan činjenicom da je još uvijek 'uključen', i to 25 godina nakon smrti", kazao je Shiner.

Tvrtka EarthCam, koja je zajedno s muzejom zadužena za projekt, najavila je prijenos uživo i iz crkve u kojoj je umjetnik kršten, gdje svi njegovi obožavatelji mogu poslati cvijeće te potom pratiti njihovo polaganje na grob.

Andy Warhol rođen je 6. kolovoza 1928. u katoličkoj obitelji ruskih imigranata iz današnje Slovačke kao Andrej Varhola. Bio je veliki vjernik, koji nije propuštao svakodnevnu molitvu u crkvi. Preminuo je 22. veljače 1987. u New Yorku tijekom oporavka od operacije žučnog mjehura.

Umjetnik je navodno jednom rekao da bi htio da mu na nadgrobnom spomeniku ne piše ništa osim riječi "Figment". No, želja mu se nije ispunila - na njegovu nadgrobnom kamenu na groblju Svetog Ivana Krstitelja u predgrađu Pittsburgha stoji njegovo pravo prezime Varhola, kao i datumi rođenja i smrti te križ.

Warhol je u prvoj polovici 60-ih godina postao vodeća ličnost pop arta svojim prikazima predmeta masovne potrošnje koje umnaža i izvodi u sitotisku, u kojima istražuje odnose između umjetničkog izričaja, tzv. celebrity kulture i oglašivačke industrije. Njegov grob godišnje obiđu stotine ljudi, često ostavljajući predmete popularizirane u njegovim djelima - limenke Campbell juhe i bočice Coca-Cole.

Bio je također i filmaš te je jednom izjavio da više voli filmove od slikanja jer su "jednostavniji". U svojem njujorškom studiju The Factory snimao je avangardne, tzv. underground-filmove. Producirao je prvi album utjecajne rock skupine Velvet Underground te pokrenuo reviju Interview i vlastitu televizijsku stanicu. Objavio je knjigu "POPism" i zbirku fotografija "America".

Muzej Andyja Warhola u njegovu rodnom Pittsburghu, u saveznoj državi Pennsylvaniji, raspolaže zavidnom zbirkom njegovih djela i arhivskih materijala i najveći je muzej u SAD-u posvećen nekom pojedinačnom umjetniku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter