Videoportreti slavnih u Klovićevim dvorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjetnost je potraga za unutarnjim ekspresijama osjećaja, ona je propitivanje onoga nesvjesnog, onoga što se nalazi unutra i što ne mora nužno biti očigledno, kazao je američki kazališni redatelj i poznati avangardni umjetnik Robert Wilson uoči jučerašnjeg otvorenja svoje izložbe "HD videoportreti" u zagrebačkoj Galeriji Kolovićevi dvori.

Ovaj multimedijalni projekt donosi 12 portreta slavnih osoba iz svijeta filma, umjetnosti i kraljevskih kuća na velikim televizijskim ekranima visoke rezolucije, postavljenim okomito ne bi li imitirali prave portrete.

"Ti videoportreti čine jedan neobičan obiteljski album slavnih, koji na neki način predstavljaju bogove našeg doba, ali i običnih ljudi, te raznih ljudi koji predstavljaju presjek našeg društva - atleta, kraljevske obitelji, pa čak i životinja", rekao je Wilson.

Brad Pitt (2004.) u donjem rublju ima nekoliko referenci, među ostalima na sliku "Double Elvis" Andyja Warhola i na njegovu vlastitu nesretnu situaciju u trenutku raspada braka s Jeniffer Aniston. Winona Ryder predstavlja lik iz drame "Sretni dani" Samuela Becketta; u portretu princeze Caroline od Monaca, nastalom 2006., kao početnu točku koristi njezinu majku Grace Kelly, prisvojivši jednu gestu lika Lise Fremont koji je Kelly igrala u filmu "Prozor u dvorište" Alfreda Hitchcocka iz 1954.

Neki portreti imaju jasnu referencu na klasične slike - Jeanne Moreau u portretu škotske kraljice Mary smještena je u stvarni portret Nicholasa Hillarda iz 1578., Robert Downey Jr. na operacijskom stolu nalazi se u dijelu poznate Rembrandtove slike "Sat anatomije dr. Tulipa" iz 1632., a Peter Stormare predstavlja Samsona u referenci na također Rembrandtovu sliku "Osljepljivanje Samsona".

Drugi su pak portreti sličice slavnih koje predstavljaju duh određenog vremena - primjerice Dita Von Teese na ljuljački kao pin-up razglednica iz 50-ih godina prošloga stoljeća, dok se u nekima izravno referira na svoja kazališna djela, poput onoga pjevačice i glumice Marianne Faithful ili koreografkinje i plesačice Lucinde Childs.

U sklopu izložbe bit će upriličena i premijera dokumentarnog filma "Absolute Wilson" redateljice Katharine Otto-Bernstein. Zainteresirani će također imati prilike pogledati i druge filmove koji se bave Wilsonovim radom te snimke antologijskih predstava među kojima i "Einstain on the Beach" iz 1976., kojom je ušao u kazališnu povijest.

Izložba je organizirana u sklopu petog po redu Zagrebi!festivala kojemu je ove godine tema umjetnik i njegovo nasljeđe. Do sada je gostovala u Berlinu, Parizu, Madridu, Singapuru, Hong Kongu, Grazu, Rimu, Milanu, Napulju, New Yorku, Londonu, Hamburgu, Salzburgu i drugdje, a zagrebačka će je publika moći pogledati do 11. studenoga, s mogućnošću produljenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter