VIDEO: Zracenje sniženo, broje se mrtvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuce Japanaca koji su izgubili svoje domove u potresu i tsunamiju provode još jednu vrlo hladnu noc sklupcani oko elektricnih grijalica u improviziranim prihvatilištima. Potrage za preživjelima su u tijeku. Nema nikakvih vijesti o desetak tisuca stanovnika japanskog luckog grada Minamisanrikua, dan nakon potresa i tsunamija, javlja u subotu televizijska mreža NHK. To je više od polovice stanovnika toga grada na sjeveroistoku Japana, koji ima oko 17.000 stanovnika.



U meduvremenu je japanska vlada priopcila da celicni kontejner u kojem je smješten reaktor nuklearne centrale Fukushima 1 nije oštecen i da se radioaktivno zracenje smanjilo te je pozvala stanovnike da ostanu mirni. U nuklearki je u subotu došlo do snažne eksplozije u kojoj je raznesen krov zgrade reaktora, a ozlijedena su cetiri radnika, dok su tri pacijenta obližnje bolnice bila izložena radijaciji.



Japanski strucnjaci kažu da ne treba strahovati od "novog Cernobila" (referirajuci na nuklearnu katastrofu u Ukrajini 1986.). Oni kažu da maglica koja se vidjela iznad nuklearke Fukushima znaci da je mala kolicina radijacije ispuštena u sklopu mjera stabiliziranja situacije u njoj te da se to ne može usporedivati s radioaktivnom oblakom koji je ispustio Cernobil. Incident je rangiran brojem 4 na medunarodnoj skali nuklearnih i radioloških incidenata koja sadrži stupnjeve od 1 do 7.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je izvijestila da je razina opasnosti od zracenja iz japanske nuklearke "prilicno niska" kada je rijec o zdravlju populacije, no ekipa medicinskih strucnjaka iz WHO-a spremna je i na raspolaganju ukoliko to bude potrebno.



Japanska vlada ranije je objavila da postoji mogucnost taljenja jezgre reaktora. Preventivno je zbog toga evakuirano stanovništvo deset kilometara u krugu od nuklearke. Glasnogovornik vlade Yukio Edano rekao je da kontejner oko reaktora nema nikakvih oštecenja, po informacijama koje je dao operater centrale, tvrtka Tepco.

"Možemo potvrditi da kontejner nije oštecen i zbog toga nije došlo do velikog curenja radioaktivnog materijala", rekao je Edano i dodao da se radioaktivno curenje u centrali zapravo smanjilo nakon eksplozije. Premijer Kan ocijenio je u subotu da su potres i tsunami koji su u petak zadesili Japan nacionalna katastrofa kakve nije bilo u povijesti.

"Htio bih da gradani prebrode teškoce koje su ih snašle zbog ovog potresa koji se može nazvati nacionalnom katastrofom kakve nije bilo u povijesti", rekao je Kan.

Potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru i tsunami nakon njega odnijeli su više od 1.700 života, procjenjuje se.





DAN NAKON STRAVICNOG POTRESA

Deseci tisuca vojnika zrakoplovima i brodovima krenuli su u subotu prema sjeveroistoku Japana u sklopu velike operacije spašavanja preživjelih u najsnažnijem potresu ikada zabilježenom u ovoj zemlji. Nakon potresa magnitude 8,9 stupnjeva uslijedilo je više desetaka nešto slabijih podrhtavanja tla, snažnijih od 7 stupnjeva, u drugim podrucjima glavnog japanskog otoka Honshu, kao i na prilazima Tokiju.



U subotu su u zoru Japanci poceli na TV ekranima pratiti strahovite snimke posljedica razornog potresa. Cijeli gradovi su u potpunosti poplavljeni nakon tsunamija. Valovi voda Tihog oceana su automobile izbacili na fasade kuca i krovove i na nekim mjestima prodrli i 5 km u unutrašnjost, a preživjeli na krovovima cekaju pomoc.

Uz vozila, i prevrnuti brodovi plutaju u jezerima blata. U luci Hitachi gorjelo je nekoliko stotina automobila, a dio jednog mosta je srušen, pri cemu je nekoliko ljudi nestalo, prenose mediji. Agencija Kyodo navodi da je više od 3.400 kuca uništeno.

Televizije bez prestanka emitiraju reportaže o potresu snimljene iz helikoptera, ali ne prikazuju žrtve. U prefekturi Miyagi brod koji je odnio tsunami uspješno je lokaliziran i helikopteri su uspjeli spasiti 81 putnika. U prefekturi Fukushima popustila je jedna brana i odnijela nekoliko kuca. Najmanje 5,6 milijuna domacinstava je bez elektricne energije.

Premijer Naoto Kan, koji se vratio iz unesrecenih podrucja, izjavio je da je subota kljucna za pronalaženje preživjelih, te najavio da ce u operacijama spašavanja sudjelovati najmanje 50.000 spasilaca, prenosi agencija Kyodo.



ZATRAŽENA STRANA POMOC

Japan je, kako je priopceno iz UN-a, u petak zatražio odreden broj stranih ekipa koje ce pomoci u potrazi i spašavanju.

Japanu je pomoc ponudilo više od 68 ekipa za spašavanje iz 45 zemalja. Zatražena je pomoc najmanje cetiriju ekipa - iz Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje i Sjedinjenih Država. Americki predsjednik Obama ponudio je pomoc japanskome premijeru Naotu Kanu, a solidarnost su izrazili i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso i predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy.

Pomoc su, medu ostalima, ponudile i Rusija, Kina i Švicarska, dok su Britanija i Francuska rekle da su spremne pružiti sve vrste pomoci.



Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uputila je brzojav sucuti predsjedniku japanske vlade Naoto Kanu povodom katastrofalnog potresa i tsunamija koji su pogodili Japan, priopceno je u subotu iz Vlade.


Podijeli: Facebook Twiter