VIDEO: Umrla Elizabeth Taylor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filmska diva Elizabeth Taylor, jedna od posljednjih legendi iz zlatnog doba hollywoodskog filma, umrla je u srijedu u 79. godini, priopcio je njezin agent.

"Legendarna glumica, poslovna žena, odvažna aktivistkinja Elizabeth Taylor tiho je umrla danas u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu. Pored nje su bila njezina djeca, Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd i Maria Burton", stoji u priopcenju u kojem se dodaje da iza nje ostaje i desetero unucadi te cetvero praunucadi.

Prije šest tjedana smještena je u bolnicu zbog zatajenja srca. Taylor, ciji je život bio pun tragedija i strasti, punila je novinske stupce svojim ljubavnim pricama. Udavala se osam puta, a dvaput za istog covjeka, britanskog glumca Richarda Burtona.



Rodena je 1932. u Londonu i vrlo rano je pocela glumiti. Vec kao 10-godišnjakinja glumi u filmu "Lassie se vraca kuci". Amerika se odmah zaljubila u Liz koja ondje pocinje redati ulogu za ulogom, osobito za Vincentea Minnellija i uspijeva - što nije uspjelo Shirley Temple - promijeniti status slavnog djeteta u status cijenjene odrasle glumice.

Godine 1956., s 24 godine, snima "Diva" s Rockom Hudsonom i Jamesom Deanom - koji umire pred prikazivanje filma u kinodvoranama - te pocinje 10-godišnje razdoblje slave u kojemu snima velika filmska ostvarenja. Tako je glumila nezaboravnu Maggie u "Macki na vrucem limenom krovu" (1958.) uz Paula Newmana, a godinu poslije opet se susrece sa svijetom Tennesseeja Williamsa u "Odjednom prošlog ljeta", redatelja Josepha L. Mankiewicza.





U to doba je jedna od najbolje placenih hollywoodskih glumica. No to je i vrijeme kada prvi put pada u depresiju, nakon pogibije Mikea Todda, treceg supruga.  Godine 1963. snima "Kleopatru" koja obilježava novi zaokret u karijeri. Za ulogu u tom Mankiewiczevu filmu dobila je tada basnoslovnu svotu od milijun dolara. Nakon udaje za Burtona (1964., 1975.) slavni par snima "Tko se boji Virginije Woolf" (1966.), za koji je dobila drugog Oscara (prvi je zaradila za "Butterfield 8") i "Ukrocenu goropadnicu" Franca Zeffirellija 1967.

Nakon snimanja još jednog remek-djela "Odsjaj u zlatnom oku" Johna Hustona, s Marlonom Brandom, pocinje teško razdoblje za glumicu 1970-ih koje ce biti kobne za njezinu karijeru. Pogodena smrcu glumca Rocka Hudsona 1985. Liz iste godine osniva Americku zakladu za istraživanje AIDS-a AmFAR.

Godine 1988. objavljuje dirljivu autobiografiju "Elizabeth o svemu", gdje prica o svojim prijateljstvima, napose onome s pop zvijezdom Michaelom Jasksonom cija ju je smrt iskreno potresla. "Moje srce i duša su slomljeni. Voljela sam Michaela svim srcem i ne mogu zamisliti život bez njega", rekla je.


Scena iz filma "Macka na vrucem limenom krovu"


Podijeli: Facebook Twiter