VIDEO: U Italiji oluja odnijela devet života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevrijeme s obilnom kišom, koje je zahvatilo talijanske regije Liguriju i Toscanu, odnijelo je dosad devet ljudskih života, dok se i dalje traga za desetak nestalih u vrtlogu vode i blata. U srijedu su televizijske kamere bilježile apokalipticne prizore ulica vecih i manjih naselja pretvorenih u nabujale rijeke. Snaga vode i blata izbrisala je s topografske karte najpogodenijih podrucja ceste i mostove, rušila kuce i telefonske stupove. Stanovnici su vecim dijelom evakuirani, a prva procjena štete iznosi preko 25 milijuna eura.

Žitelji pogodenih mjesta pitaju se je li se sve to moglo izbjeci, no talijanski meteorolozi tvrde da je vjerojatno sve posljedica klimatskih promjena koje su se u zadnjih petnaestak godina dogodile na cijelom podrucju srednjeg Mediterana.

Izmedu Ligurije i Toscane u nekoliko je sati palo preko 450 mm kiše pa se ogromna masa vode s vrha brda koji se dižu iznad mora srušila na obalna i priobalna podrucja. U spašavanje civila ukljucile su se i vojne postrojbe. U mjestašcu nedaleko od La Spezie u zadnji je tren spašeno desetak djece koja su se sklonila u prostorijama vrtica, dok je rijeka vode i blata rušila sve pred sobom. Teško je bilo i na moru - na stotine brodova i camaca nestalo je uslijed udara jakih valova. Poljoprivreda je pretrpjela ogromne gubitke. Rijec je o regijama s prostranim plantažama maslina, upravo ovih dana trebala je zapoceti berba, no voda je odnijela gotovo sve plodove.

Svjedoci isticu da se sve dogodilo u nekoliko minuta. Rijeka vode i blata iznenadila je sve, ušla u gradice i pomela sve pred sobom. Nakon zatišja TV kamere zabilježile su hrpe uništenih automobila, srušena kuce i stabla, uništene mostove, ulice i željeznicke pruge. Strucnjaci govore da ce trebati nekoliko godina da se popravi sve što je nevrijeme uništilo. Cijela naselja na podrucju Cinque terre ostala su izolirana - bez struje, vode i telefonskih veza.

Istina, nevrijeme poput ovog koje je u srijedu zahvatilo podrucja izmedu Ligurije i Toscane pravilo su u Italiji i vežu se za hidrogeološku konfiguraciju Apeninskog poluotoka, koja je izuzetno ranjiva. Slicna situacija dogodila se prošle godine na jugu poluotoka od Calabrije do Campanije. Oluja se poslijepodne pocela seliti na jug prema Rimu, koji je prije samo nekoliko dana bio pogoden obilnom kišom i poplavama. (Elio VELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter