VIDEO: Tužba HRT-u zbog Kerumovih izjava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijece za elektronicke medije odlucilo je danas Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog protiv Hrvatske radiotelevizije (HRT) zbog emisije »Nedjeljom u dva« u kojoj je gostovao splitski gradonacelnik Željko Kerum, a u kojoj se, po ocijeni Vijeca, pogodovalo poticanju na nacionalnu nesnošljivost.

Dan nakon što je državno odvjetništvo zakljucilo da Kerumove izjave nemaju obilježja kaznenog djela rasne i druge diskriminacije ili nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, Vijece za elektronicke medije ustvrdilo je da je emitiranjem sporne emisije HRT prekršio odredbe Zakona o elektronickim medijima i Zakona o HRT-u koje zabranjuju da se u programu poticu i šire nacionalna, rasna ili vjerska mržnja i nesnošljivost, antisemitizam i ksenofobija, ideje fašistickih, nacistickih i drugih totalitarnih režima. Iste zakonske odredbe, zbog cijeg ce kršenja HRT biti prijavljen, zabranjuju i poticanje na diskriminaciju ili neprijateljstvo prema pojedincima ili skupinama zbog njihova podrijetla, boje kože, politickog uvjerenja, svjetonazora, zdravstvenog stanja, spola, seksualnih ili drugih odredenja ili osobina.

Vijece za elektronicke medije u priopcenju podsjeca da moguca kazna za takvo kršenje zakona može biti i milijun kuna. Na kraju istice da je stvar urednicke i novinarske slobode odabir sugovornika i tema te njihove obrade, no upozorava da istodobno svi novinari i urednici imaju odgovornost i dužnost odmah reagirati na neprihvatljive izjave sugovornika tijekom emisije.

Gostujuci na HRT-u, Kerum je, medu ostalim, izjavio kako Srbima i Crnogorcima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište »jer od njih nikada ništa dobro«, te im ne bi dopustio ni da mu budu u obitelji, to jest kako »nema šanse« da mu Srbin bude zet.

Kerum u emisiji HRT-a "Nedjeljom u dva"


Podijeli: Facebook Twiter