VIDEO Tuča veličine lješnjaka zabijelila Plomin u srpnju

Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji u Šijanskoj šumi (D. MEMEDOVIĆ)
Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji u Šijanskoj šumi (D. MEMEDOVIĆ)

Jako nevrijeme praćeno tučom zahvatilo je danas oko 14 sati dijelove istočne Istre s epicentrom u Plominu gdje se nalazilo središte grmljavinske superćelije.

Usred srpnja u samo nekoliko minuta Plomin je prekrila ekstremna tuča te se čitava okolica našla u bijelom ruhu primjerenom zimi. Prema informacijama s terena, tuča je privremeno zatvorila državnu cestu Labin-Vozilići, a zbog velike količine leda na teren su izašle i ralice! Strašna tuča šokirala je kako domaće ljude, tako i turiste, koji su se tijekom poslijepodneva našli na prometnicama u okolici Plomina i Vozilića. Ali začudo nije iznenadila zimsku službu koja je na teren poslala ralice koje su, nakon kraćeg zastoja, očistile cestu, pa se promet nadalje odvijao, doduše, vrlo usporeno. Prema svjedočenjima vozača nije zabilježena nijedna prometna nesreća. U centru oluje prema svjedočenjima temperature zraka snizila se na samo 6,5 stupnjeva Celzijusa.

- Negdje oko 13.30 sati sručila se s neba tuča veličine lješnjaka i u samo nekoliko minuta već je po svuda bilo 15 centimetara leda. Uz stalne udare šajeta, tuča je potrajala čak 40 minuta, a onda je nastavila padati kiša. Zato je cesta kroz Plomin bila blokana sat i pol, a onda su došle ralice, pa se stanje na cesti koliko toliko normaliziralo. I nakon prolaska ralica ostalo je uz cestu oko 40 centimetara snijega, kaže Marko Ponjavić kuhar iz poznatog plominskog restorana Dorina koji je svjedočio nevjerojatnom meteorološkom događaju. U sam je restoran od grmljavinske oluje zbog koje se nije mogao nastaviti put pobjeglo petnaestak stranih turista koji su u njoj pronašli zaklon.

- Grmelo je kao ludo. Ča reć, protiv prirode se ne more, kaže Ponjavić te dodaje da nisu izvješteni da je došlo do nekog prometnog sudara. Oboružani lopatama Plominci su danas poslijepodne od nakupljenog snijega i leda čistili prilaze svojim kućama u samoj sredini najtoplijeg godišnjeg doba. Nasuprot tome, dok je strašna oluja fijukala kroz Plomin ostavljajući ga u potpunoj bjelini, u nedalekom je turističkom Rapcu istodobno pala tek blaga kiša koja je potrajala nekoliko minuta, a u Labinu kiša uopće nije ni padala. No, posredno su i Labinjani osjetili posljedice oluje. Uz prolazno jak vjetar temperatura u Labinu (Ripenda) naglo je pala s 26 na 16 stupnjeva Celzijusa, a u nedalekom Brseču s 26 na 14 stupnjeva Celzijusa.

- Jučer smo se čudili ekstremnoj tuči na talijanskoj obali, a danas je sličan ekstrem pogodio i dio istočne obale Istre. Priroda je ponovno odlučila pokazati svu svoju razornu snagu. Riječ je o najjačoj tuči u posljednjih nekoliko godina, a možda i desetljeća na našem području, kaže Petar Radovan iz portala Istramet.

Na cestama su zavladali pravi zimski uvjeti, što se može vidjeti i u ovom videu. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter