VIDEO: Šcike predstavile "Na gori je bura"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šcike, picansko-kršanska etno-world music skupina, u CENKI-ju, Centru za nematerijalnu kulturu Istre, predstavila je novi spot snimljen za pjesmu "Na gori je bura" te održala koncert.

Spot u režiji Mladena Medica iz Virus Art Coda sniman je kamerom Dragana Turine ujesen prošle godine na atraktivnim lokacijama Picanštine: u starogradskoj picanskoj jezgri, kod crkve sv. Magdalene u Škopjaku i u konobi u Floricicima. Spot je dostupan na YouTubeu, a uskoro ce ga emitirati sve lokalne televizijske postaje. Refren skladbe potjece iz narodne pjesme, a preostali tekst i glazba autorsko su djelo clanova skupine.

Šcike su 2007. osnovali mladi, ali iskusni tradicijski sviraci iz kršanskog KUD-a "Ivan Fonovic Zlatela". Prvi naziv grupe bio je The Wedges, što na engleskom znaci upravo "šcike", pa je kasnije promijenila ime u skladu s opredjeljenjem da joj glazba bude ukorijenjena u lokalnoj, istarskoj tradiciji, ali da istovremeno bude protkana zvukovima i ritmovima iz cijelog svijeta.

Skupina uspješno upotrebljava raznolike instrumente: vokal Zoran Karlic svira meh, male sopele, volarice, mišnice, klarinet i blok flautu; Dorijan Floricic harmoniku i udaraljke, Armin Poldrugovac bajs i bas gitaru, Ratko Barac akusticnu i elektricnu gitaru, te Masimo Fornažar dijatonsku harmoniku i Moreno Marušic bubnjeve. Njihov repertoar je lokalno dobro poznat i vrlo popularan. Najavljuju snimanje prvog albuma do kraja ove godine. (R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter