VIDEO Putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost najstarije pulske škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnovna škola Centar, nekadašnja Moša Pijade, ili, ako se polako nastavimo vraćati u prošlost, škola Dante Alighieri i Prva Hrvatska i talijanska osnovna škola, u srijedu je obilježila svoj dan i 150. obljetnicu postojanja škole. Bogat rođendanski program na kojem su svi djelatnici škole i njihovi učenici radili više od godinu dana odvijao se pod geslom "Vratimo se prošlosti, uživajmo u sadašnjosti i provirimo u budućnost". Svečanost je tako započela u 19.30 sati plesom iz prošlosti čija aktualnost nikada ne jenjava, valcerom učenika. Nakon toga brojni posjetitelji mogli su razgledati školu i izložbe o povijesti škole, te posjetiti jednu od zanimljivih radionica koje su se odvijale u učionicama.

U jednoj su učionici bile izložene poezije učenika na hrvatskom i nekoliko stranih jezika koji se uče u školi, u drugoj su se roditelji mogli pridružiti djeci na radionici moderne tehnologije te pokušati zajedno s njima stvoriti jednu virtualnu priču, a što rade djeca iz novinarske grupe moglo se razgledati u slijedećoj učionici čiji su zidovi bili prekriveni velikim reprodukcijama tekstova iz školskih novina. Ovdje je kao najveća zanimljivost bila izložena i monumentalna knjiga "Statuta communis Polae - Statut općine Pulske" iz 15. stoljeća koja je svoje reizdanje doživjela 2000. godine, no ništa manje zanimljiva bila je i izložba o školskim uniformama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Na jednom od stolova našle su se i knjige iz nastavničkog fonda školske knjižnice, izdanja od 1908. do 1964. godine, te svojevrsni leksikon s fotografijama i dvojezičnim opisima starih igara kojima su se djeca nekada zabavljala za vrijeme odmora i nakon škole, a uz koji su bile izložene i neke od tadašnjih igračaka, te još mnogo drugih zanimljivosti. I posjetiteljima i učenicima bilo je jako zabavno putovati ovim vremeplovom od današnjih iPada do nekadašnjih nalivpera i papira, kao i od e-dnevnika prema školskim dnevnicima tamnozelenih korica čiji krasopisi nekadašnjih učitelja izazivaju sjetu. Da bi se sve ovo uspjelo ostvariti, naglasila je ravnateljica škole Melita Milić, bila je potrebna i suradnja bivših učenika škole te Grada Pule.

- Učenici su zajedno sa svojim učiteljima, roditeljima, djedovima i bakama istraživali prošlost ne samo škole, već i načina života tadašnje djece, pa su, između ostalog, mogli doznati i kako je izgledala tadašnja nastava te kakve su bile disciplinske mjere, koje su nam danas nezamislive. Čak smo uspjeli prikupiti i neke stare svjedodžbe, a danas je ovdje izložen samo dio prikupljenih materijala. Zaista su si svi zajedno dali puno truda da bi se sve ovo ostvarilo. Slobodno nam svi i dalje mogu donositi materijale koje imaju vezane uz školovanje u našoj školi Centar, jer ćemo ih sve uvrstiti u jednu lijepu fotomonografiju koju planiramo objaviti u prosincu na još jednom velikom okupljanju svih učenika ove škole, rekla je Milić.

Učenici su čak probali izdržati jedan dan nastave kakav je bio u prošlosti, pa su, primjerice, pokušali pisati perom, ali su uvidjeli koliko je to teško, pokušali su jedan dan biti odjeveni kao učenici u prošlosti i prisustvovati nastavi pod nekadašnjim disciplinskim mjerama, ali im se to nije baš svidjelo, iako nisu doživjeli one "fizičke" disciplinske mjere kojih se stariji članovi njihovih obitelji itekako sjećaju.

Nakon radionica i razgledavanja škole, program se nastavio ispred zgrade na pozornici kojom su prodefilirali učenici u nekadašnjim i sadašnjim školskim uniformama, a predstavili su nam i svoju viziju uniformi kakve bi se mogle nositi u budućnosti, a koje bi, naravno, uključivale i sofisticiranu tehnologiju. Zatim su nas sve dobro nasmijali i zabavili svojim "plesom budućnosti", a za kraj priredili su svojevrsni glazbeno-svjetlosni spektakl koji se odvijao na pozornici i na školskim prozorima. Ovom su prigodom, između ostalog, premijerno izvedene dvije jako lijepe pjesme koje je za njih napisala jedna studentica Muzičke akademije u Puli.

Bila je ovo zaista bogata i zanimljiva proslava poznog rođendana najstarije pulske škole, ista onakva kakva je i prošlost ove zgrade kroz koju su, od njenog osnivanja 1867. godine za vrijeme Austro-Ugarske monarhije do danas, prošli nepregledni nizovi djece. (Patricija SOFTIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter