VIDEO: Provokativni "Trst je naš"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film koji ce premijerno biti prikazan u Sloveniji pod nazivom "Trst je naš" uzburkao je slovensko-talijanske odnose. I sam šef talijanske diplomacije Franco Frattini oštro je reagirao. Rijec je o diplomskom filmu Žige Virca na ljubljanskoj Akademiji za glazbu, radio, film i televiziju.

Sporan je vec i naslov, a i to što je njegova radnja smještena u 2010. Posrijedi je, sudeci po traileru, groteskna persiflaža kako ratnih igara, tako i nacionalnih mitova.



Vec na nevideno razjarila se Unija Istrana kojom predsjeda Massimiliano Lacota. Za Lacotu je opaka provokacija i sam film te njegov naslov koji podsjeca na geslo kojim su se titovske postrojbe vodile pri okupaciji Trsta.

Nije rijec o šali inace se ne bi javio osobno talijanski ministar vanjskih poslova Frattini, koji je, javlja Ansa, zaprepašten odlukom slovenske Kinematografske akademije da financira film "Trst je naš" i odlukom državne televizije da ga emitira.

"Za nekoliko dana slavit cemo 20. godišnjicu pada Berlinskog zida i nitko sebi ne bi smio dopustiti šaliti se krvlju i patnjama koje je Europa dramaticno iskusila. Film sipa novu sol na rane koje bismo se svi morali potruditi zatvarati, a ne otvarati", dodaje Frattini.


Podijeli: Facebook Twiter