VIDEO: Policija razdvajala antifašiste i desnicare, uhiceno nekoliko osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak prosvjednika okupljenih oko inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma" okupili su se u petak kasno popopodne na središnjem zagrebackom trgu da bi prosvjedovali protiv najavljenog pa zabranjenog skupa europskih krajnjih desnicara koje je u Zagreb doveo HCSP.

Medutim, cisti su pravaši svoj skup odlucili održati na nejavnom mjestu pa je nasuprot mladahnih antifašista stalo par grupica njihovih kratko ošišanih vršnjaka s glavama zaklonjenih u kapuljacama.





Policija ipak nije htjela ništa prepustiti slucaju pa je s dva kordona držala dvije grupacije na sigurnoj udaljenosti. Antifašisti su svojim protivnicima vikali "No pasaran" i "Malo vas je malo vas je pic..." dok su malobrajni desnicari ostali bez odgovora.

Parirati ljevicarima na trenutke je pokušala jedino Ana Lucic, ali i ona bez prevelikog žara. Policija je privela dva mlada antifašista i jednog njihovog protivnika.





Inicijativa "Ujedinjeni protiv fašizma" sastoji se od desetak grupacija, medu kojima su Mladi antifašisti i Gradanska akcija ciji je predstavnik Marko Farcovic izjavio da su se okupili na Trgu bana Jelacica da bi sprijecili da snage poražene u Drugom svjetskom ratu samo tako paradiraju ulicama glavnog hrvatskog grada.

- Dogovorili smo se da cemo svi doci bez oznaka svojih organizacija. Nama je kao gradanima stalo do ove zemlje i ne želimo središnji zagrebacki trg prepustiti fašistima. Ne želimo da se ponovo u ovoj zemlji pojavlju slucajevi diskvalifikacije nekih skupina jer je to u prošlosti znalo završavati i s koncentracijskim logorima, rekao je Farcovic.

Predsjednik HCSP-a Josip Miljak bio je popodne nedostupan pa je ostalo nejasno zašto se on i njegovi prijatelji nisu prošetali Trgom bana Jelacica kao što su najavljivali.


Podijeli: Facebook Twiter