VIDEO: Pijavice nad Pulom

Jedna je pijavica prošla blizu svjetionika na Verudeli (M. ANGELINI)
Jedna je pijavica prošla blizu svjetionika na Verudeli (M. ANGELINI)

Oni koji su se u Puli danas zatekli u blizini mora, točnije na Verudeli u blizini svjetionika, mogli su uživati u nesvakidašnjem prizoru kada se nad morem, netom prije nevremena koje se oko podne sručilo na grad, nadvilo nekoliko pijavica. Jedna od njih točno u podne prošla je vrlo blizu obale, kod svjetionika, a veličina "cijevi" mnogima je oduzimala dah. Još je spektakularniji bio prizor uzburkanog mora koje je podizao "rep" pijavice.

Mnogi smatraju da je vodena pijavica zapravo manji tornado nad vodom jer se takvu pijavicu kad prijeđe s vodene površine nad kopno može smatrati tornadom. Srećom, današnje pijavice nad Pulom nisu prešle na kopno, već su se u dodiru s njim jednostavno povukle u oblak. Jedna je međutim, bila gotovo "udarila" na Fratarski otok, no brzo se povukla i nije napravila veliku štetu.

Takve vodene pijavice mogu biti promjera od dvadesetak do stotinu metara. Brzine kojima zrak kruži iznose od nekoliko pa do 80 kilometara na sat. Neke mogu biti toliko jake da mogu napraviti i velike štete što se srećom jučer nije dogodilo.

Inače, do 12 sati najviše je kiše u Istri palo u Pazinu, 45 mm. U Labinu i Opatiji izmjereno je oko 40 mm kiše, dok područje Buzeta i Umaga zasad mjeri između 20 i 30 mm kiše. Najmanje kiše palo je na jugu poluotoka, do 10 mm.

Noćas je najviše pljuskova i grmljavine bilo u unutrašnjosti Istre te na sjeverozapadu poluotoka, gdje je palo između 10 i 15 mm kiše, piše Istramet. (N. SOFTIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter