Video očevida na suđenju za ubojstvo na Marjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje Ediju Mišiću, optuženom za brutalno ubojstvo meksičke turistice Selene Macedo Graciano u kolovozu prošle godine na Marjanu, nastavljeno je danas na splitskom Županijskom sudu prikazivanjem videomaterijala s očevida, čitanjem nalaza vještaka i predočavanjem predmeta iz istrage.

Tijelo nesretne djevojke pronađeno je lani 26. kolovoza 150 metara zapadno od marjanskog vrha Telegrin. Dva dana ranije nađen je ruksak ubojice te neke od Seleninih stvari.

Mišić je s posebnim zanimanjem pratio dio videosnimke s petosatnog očevida koji prikazuje iskopavanje Seleninog tijela, dok Selenin brat Emanuel, koji je također bio u sudnici, to nije mogao gledati.

Snimka pokazuje da je djevojka bila okrenuta licem prema dolje i uglavljena u suhozid ispod bora. Donji dio kupaćeg kostima bio je potpuno skinut, a ruke su joj bile vezane crnom samoljepivom trakom i bijelom izolir-trakom.

Predočeni su i nalazi pretrage stana i prostorija koje je koristio Mišić. Pronađeno je deset nogometnih dresova Milana i jedan brazilske reprezentacije. Pokazan je krvavi ručnik, dres Milana s natpisom "Reksi" koji je također bio zamrljan krvlju, nož, krvava Kerumova vrećica, trake pronađene na mjestu ubojstva, japanka, šešir i fotoaparati Selene Macedo.

Fotografije iz njezinih fotoaparata pokazuju da je kobnog dana bila na kupanju na Bačvicama, potom na ručku, a nakon toga na Marjanu. Zadnjih nekoliko fotografija prikazuju panorame Splita koje je snimila s vrha Telegrin nedugo prije no što ju je Mišić zgrabio.

Pročitani su nalazi psihijatrijskih vještaka koji su utvrdili da Mišić ima poremećaj ličnosti s asocijalnim karakteristikama i narcisoidnim obilježjima. Utvrdili su da je na postavljena pitanja odgovarao suvislo i naglašavao svoje vrline, što upućuje na narcisoidnost i precjenjivanje vlastite vrijednosti.

Psihijatrijski testovi pokazali su da ima problema s autoritetima, da je amoralan, karakterizira ga društvena hladnoća, problemi s kontrolom srdžbe, nedostatak preuzimanja odgovornosti za svoja djela, a pokazao je i sklonost kažnjavanju i ponižavanju drugih osoba.

Prvi agresivni ispad imao je s 14 godina, u osnovnoj školi, i od tada do njegove punoljetnosti Centar za socijalnu skrb je provodio nadzor u obitelji. Utvrđeno je da je odrastao u cjelovitoj obitelji u kojoj majka nije imala nikakav autoritet, dok je otac djecu kažnjavao šibom. Mišić je psihijatrima ispričao da je imao dosta djevojaka i ponašao se promiskuitetno.

"Obitelj se u Split doselila iz Mostara, dobro sam se uklopio jer sam lako skinuo naglasak. Obiteljski odnosi su dobri. Otac je imao aferu s nećakinjom, ali to je riješeno unutar obitelji", kazao je, između ostaloga, Mišić psihijatrima.

Članovi njegove obitelji nisu znali ništa o njegovim vezama ni seksualnim iskustvima, a o detaljima vezanim uz ubojstvo nisu htjeli govoriti jer im je bilo "nevjerojatno da je njihov Edi počinio takav strašan zločin". Suđenje se nastavlja sutra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter