Video-nadzor otkriva požare prije dojava s terena

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Porečka Javna vatrogasna postrojba, sa svojih 28 profesionalnih vatrogasaca i 16 vozila u garažama porečkog Vatrogasnog doma, spremna je za nadolazeću ljetnu sezonu, kaže nam njezin zapovjednik Adriano Jugovac. Kroz tri ljetna mjeseca, od srpnja do rujna, sezonski će se zaposliti još četiri gasitelja, a s početkom ljeta aktivirat će se i osmatračnica na tornju u Višnjanu, uz onu na brdu Mukaba kraj Vrsara, kojom upravljaju Hrvatske šume.

Mrežu protupožarne zaštite na Poreštini čini još i stotinjak dobrovoljnih vatrogasaca u pet aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, a šesto, ono u Vižinadi, u fazi je opremanja i ekipiranja. Među dobrovoljnim vatrogasnim društvima Poreštine, Jugovac kao najoperativnije i najorganiziranije ističe DVD Plamen iz Višnjana, ali i ostala društva brzo napreduju prema standardu i spremnosti Višnjanaca.

DVD-i raspolažu s dodatnih sedam vatrogasnih vozila, a zahvaljujući dobroj prohodnosti, na svaku lokaciju mogućeg požara vatrogasci mogu stići vrlo brzo. Nešto su nepristupačniji jedino obronci Limske drage, te doline rijeke Mirne, a posljednjih godina problemi se javljaju i uslijed sve lošije održavanih, odnosno sve više zaraslih privatnih šumskih površina.

Praksa s kamerama obećava

U sklopu županijskog sustava protupožarnog video-nadzora na Poreštini su raspoređene četiri kamere. Sustav još treba nadograđivati i unapređivati; baš je u izradi softverska nadogradnja, a planira se uz svaku kameru postaviti i mikro-meteorološku stanicu. No, u proteklih nekoliko godina korištenja sustava video-nadzora njegova se korisnost u praksi već pokazala. Primjerice, požar je u nekoliko navrata primijećen preko video-nadzora, a tek nakon nekoliko minuta došla bi dojava s terena, no i to kratko vrijeme važno je za vatrogasce koji na požarište mogu doći dok je požar još u samom začetku i tako ga lakše suzbiti.

Prošle godine, koju poljoprivrednici pamte kao izuzetno kišnu i nepovoljnu, porečki su vatrogasci imali sveukupno 251 intervenciju, od čega su 32 bile požari na otvorenim prostorima. U odnosu na godinu prije, broj svih intervencija bio je za pedesetak manji, a požara na otvorenom je bilo petnaestak manje, no te lanjske kišne godine u svim požarima na Poreštini izgorjelo je svega pola hektara površine, dok je 2013. izgorjelo nešto više od 30 hektara.

Svima je još u živom sjećanju 2012. godina, kada su porečki vatrogasci imali rekordne 402 intervencije, uključujući i velike višednevne požare oko Baderne, a nitko naravno ne želi da se takva godina ponovi. Međutim, višegodišnji trend pokazuje da vatrogasci tijekom jedne godine imaju sve manje intervencija u požarima, a sve više tehničkih intervencija, od onih u prometnim nesrećama, do otvaranja stanova ili skidanja mačaka s krovova i krošnji.

Kako do vatrogasnog plovila

S opremom koju trenutačno imaju, porečki vatrogasci mogu iznijeti predstojeću sezonu, procjenjuje Jugovac. Posljednja im je "prinova" bila jedno manje vozilo za gašenje požara, koje upravo opremaju, kanaderi po potrebi stižu iz Zadra, u koordinaciji županijskog vatrogasnog zapovjedništva, a kako porečka postrojba nema niti jedno vatrogasno plovilo, Jugovac se nada da će ga dobiti kroz zajednički županijski plan nabave s financiranjem iz europskih fondova.

Porečki se vatrogasci izuzetno posvećuju prevenciji, drže predavanja o protupožarnoj zaštiti kako djeci iz vrtića i škola, tako i za djelatnike turističkih tvrtki, a prije petnaestak dana po prvi su put organizirali Dan otvorenih vrata, kada su za djecu i zainteresirane građane demonstrirali ne samo gašenje požara nego i intervencije u prometnim nesrećama, te spašavanje s visina i iz dubina.

Ovaj je događaj izuzetno dobro primljen u zajednici, pa se Jugovac nada da će postati tradicijom. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter