VIDEO: LNG platforma na ušcu rijeke Pad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je pažnja javnosti na sjevernojadranskom prostoru bila usredotocena na slovensko-talijansku polemiku o izgradnji LNG terminala kraj Trsta, 15-ak kilometara ispred talijanske obale, kod ušca rijeke Pad, pored mjesta Porto Levante niknuo je div od 290 tisuca tona armiranog betona, na kojemu ce se svake godine obraditi osam milijardi kubicnih metara prirodnog plina.

Konstrukcija, odnosno platforma, do koje ce pristajati brodovi-nosaci prirodnog plina, pohranjenog na temperaturi od minus 162 stupnja, nalazi se usred mora: duga je 180, široka 88 i visoka 47 metara. Postavljena je na sjevernom dijelu jadranskog mora, gdje prosjecna dubina mora iznosi 28 metara pa konstrukcija jednostavno leži na dnu za koji je pricvršcena.


PROMO-VIDEO TERMINALA ADRIATIC LNG


Unutar platforme ugradena su dva rezervoara od 125.000 kubicnih metara za smještaj plina, a na vrhu su pogoni u kojima ce plin biti vracen u plinovito stanje nakon povecanja temperature. Poznato je da se plin zamrzava na minus 162 stupnjeva jer se na toj temperaturi njegov volumen smanjuje 600 puta, što olakšava prijevoz.

Plin ce na prvi sjevernojadranski LNG terminal dolaziti brodovima iz Katara, arapske države koja je prvi svjetski proizvodac prirodnog plina. Talijani vele da ce taj pogon pokrivati deset posto godišnje nacionalne potrošnje plina. Na svecanom otvaranju pogona, koji je zapoceo s radom 20. listopada, bio je nazocan talijanski premijer Silvio Berlusconi te emir Katara Sheikh Hamad Bin Khalifa al-Thabi.


Podijeli: Facebook Twiter