VIDEO: Japanci dirnuti suosjecanjem Hrvata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japansko veleposlanstvo u Zagrebu priopcilo je u srijedu da je duboko dirnuto izrazima sucuti hrvatskih gradana u povodu teških prirodnih katastrofa u Japanu te potporom stanovnicima pogodenih podrucja u toj dalekoistocnoj državi.

"U ovim teškim trenucima Veleposlanstvo Japana duboko je dirnuto velikim brojem elektronicke pošte i telefonskim pozivima hrvatskih gradana koji izražavaju svoju sucut i dijele našu zabrinutost, cvijecem i svijecama koje gradani ostavljaju pred zgradom veleposlanstva, kao i nesebicnom potporom hrvatskih državljana stanovnicima pogodenih podrucja", stoji u priopcenju.

Potres jacine 9 stupnjeva po Richteru pogodio je Japan prije 5 dana i izazvao golema razaranja širokog podrucja regije Tohoku u sjeveroistocnom dijelu te zemlje.



Tsunami koji je potom uslijedio uzrokovao je ogromne štete na vec pogodenim podrucjima, prvenstveno u prefekturama Iwate, Miyagi i Fukushima.

Broj stradalih još nije konacan, dok su stotine tisuca ostale bez domova i imovine. Prioritet japanske vlade sprecavanje je nuklearne opasnosti i radijacije iz oštecene nuklearne elektrane Fukushima, navodi se u priopcenju.

U japanskom veleposlanstvu navode da se potpora pogodenim podrucjima može ostvariti izravnim uplatama Japanskom Crvenom križu ili donacijama Hrvatskom Crvenom križu, a upute se mogu naci na internetskim stranicama Veleposlanstva Japana - http://www.hr.emb-japan.go.jp/.

Knjiga sucuti bit ce otvorena za javnost u japanskom veleposlanstvu od 16. do 23 ožujka od 9 do 17 sati, osim subote i nedjelje, navodi se u priopcenju. (Hina)

MVPEI savjetuje odlazak iz Japana

Hrvatsko veleposlanstvo u Tokiju bit ce, zbog aktualnih dogadaja u Japanu, privremeno premješteno u Osaku, a sve kontaktne informacije bit ce objavljene na stranicama hrvatskog veleposlanstva u Japanu, priopceno je u srijedu iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih informacija.

Hrvatskim gradanima koji se trenutno nalaze u Japanu MVPEI preporucuje da napuste zemlju ako njihov ostanak nije nužan, dodaje se u priopcenju. Hrvatskim gradanima koji namjeravaju ostati u Japanu MVPEI savjetuje da odu u podrucja u južnom dijelu zemlje te da redovito prate izvještaje nadležnih japanskih tijela kao i informacije koje ce biti objavljene na stranicama hrvatskog veleposlanstva u Japanu.

U Japanu, teško pogodenom potresom i tsunamijem, trenutno boravi cetrdesetak hrvatskih državljana. MVPEI za njihovo obavještavnje koristi telefonske linije kao i internetsku stranicu hrvatskog veleposlanstva u Tokiju na kojoj se, izmedu ostaloga, nalaze i smjernice za putovanja, buduci da je zbog stanja u zemlji ozbiljno poremecen cestovni, zrakoplovni i željeznicki promet.


Podijeli: Facebook Twiter