VIDEO: Japan poharali potres i tsunami

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine, a možda i više od tisucu ljudi je poginulo, prema procjenama agencija, u snažnom potresu i tsunamiju koji su u petak pogodili sjeveroistok Japana. Najsnažniji potres u posljednjih 140 godina, magnitude 8,9, u petak je izazvao 7 do 10 metara visoki tsunami. Prvi je potres bio pracen novim podrhtavanjima tla, a u ranim satima u subotu po lokalnom vremenu potres jacine 6,6 pogodio je središnji planinski dio Japana.

Policija je izvijestila o oko 400 mrtvih i 547 nestalih nakon prvog potresa i tsunamija, no to su preliminarne brojke. Ozlijedeno je 950 ljudi, prema posljednjim podacima policije. Samo u gradu Sendaiju na sjeveroistocnoj obali Japana nadeno je do 300 mrtvih tijela, izvijestili su mediji. Televizijska postaja NHK je izvijestila da se cini da su se žrtve utopile. Zbog razmjera uništenja uzduž duga dijela obale broj poginulih ce rasti. Vodeni val je rušio sve pred sobom, ukljucujuci brodove, mostove, hale, kuce, automobile i gospodarske zgrade.

Tisuce stanovnika blizu nuklearne elektrane na Fukushimi, sjeverno od Tokija, evakuirane su zbog opreza nakon potresa, no vlada je izjavila da ne istjece radioaktivna tvar, tj. da postojeci problem oko sustava hladenja nije kritican. Medutim, zabrinutost oko mogucnosti radioaktivnog curenja postoji, a potvrduje je cinjenica da je americka vojno zrakoplovstvo hitro dostavilo hladenje za reaktor.



Moguce je da je došlo do slabog radioaktivnog curenja u nuklearnoj centrali prefekture Fukushima, na sjeveroistoku Japana, teško pogodena potresom, upozorio je u subotu ministar industrije Banri Kaieda cije rijeci citiraju japanske novinske agencije. Japanske vlasti spremale su se pustiti radioaktivnu paru kako bi pao pritisak koji je porastao u reaktoru nuklearne centrale br. 1 u Fukushimi, objavila je agencija Kyodo. Nešto prije toga glasnogovornik tvrtke koja crpi energiju postrojenja Tokyo Electric Power priznao je da pritisak raste unutar jednog reaktora. Guverner tog podrucja pozvao je šest tisuca stanovnika u zoni od tri kilometra oko centrale da napuste podrucje.

Druge japanske nuklearne elektrane i naftne rafinerije zatvorene su, a jedna je u plamenu. Televizijske snimke pokazale su golem požar na podrucju uz obalu blizu Sendaija.

Agencija Kyodo je izvijestila da je u naftnom kompleksu u Miyagiju nakon potresa izbila snažna eksplozija. Agencija je takoder navela da postoje izvješca o najmanje 80 lokacija na kojima je izbio požar nakon potresa. Bez struje je ostalo oko 4,4 milijuna kuca na sjeveru Japanu, izvijestili su mediji. Elektronicki div Sony u Japanu je zatvorio šest tvornica.

Evakuacija stanovništva, u ocekivanju tsunamija koji se pojavio nakon potresa u Japanu, provedene su u mnogim zemljama smještenim oko Tihog oceana. Plimni val se širio Pacifikom i došao je prvo do otocja Havaji gdje je vec bio manje od metra visok, a potom i do zapadne obale SAD-a, no cini se da je tamo nanio tek manje štete.





NAJSNAŽNIJI POTRES OD 1872. GODINE

Izvješca iz jednomolijunskog grada Sendaia govore da je tsunami rušio i nosio sve pred sobom, zgrade, automobile, drvece i elektricne stupove, a požari koji su buknuli uslijed potresa plamte na niz lokacija.

Nekoliko zracnih luka, ukljucujuci i tokijski aerodrom Narita, zatvoreno je, a željeznicki promet je takoder stao. Rafinerija u blizini Tokija je u plamenu, a postoji opasnost da bukne i nekoliko desetaka naftnih spremišta.



Nakon prvog udara stanovnici su bili prestravljeni zbog bojazni da bi se kranovi i dizalice na tokijskim ulicama, koji su se prijeteci tresli, mogli srušiti.

Americki geološki institut locirao je potres u moru na 130 kilometara istocno od Sendaia na glavnomotoku Honshu. Sendai se nalazi 300 kilometara sjeveroistocno od Tokija. Prema Japanskoj meteorološkoj agenciji radi se od najsnažnijem potresu od 1872. Godine 1993. potres magnitude 8,1 pogodio je sjeveroistocnu pacificku obalu Japanu, usmrtivši više od 3.000 ljudi.

Superbrzi vlakovi Shinkansen odmah su stali na citavom sjeveroistoku arhipelaga, a autoceste u okolici Tokija zatvorene su nekoliko minuta nakon potresa.

Crveni križ u Ženevi je rekao da vodeni zid bio viši od nekih pacifickih otoka, a upozorenja na tsunami bila su objavljena je u gotovo cijelom pacifickom bazenu, no potom je ukinuta u nekim zemljama, ukljucujuci Tajvan, Australiju i Novi Zeland.



TRAŽI SE POMOC VOJSKE
Japan je u zonu pogodenu potresom poslao i jedinice civilne zaštite, a lokalne vlasti su od vlade zatražile i angažman kopnene vojske. Zrakoplovi i helikopteri nadlijecu devastiranu zonu pokušavajuci utvrditi razmjere štete.

Nakon razornog potresa i tsunamija cijeli svijet nudi Japanu pomoc. Ujedinjeni narodi objavili su da je 35 njihovih spasilackih ekipa spremno za pomoc, a nude je i Sjedinjene Države, Kina, Rusija i mnoge druge države.

Analiticari isticu da ce se razorni potres odraziti i na ionako "anemicnu" japansku ekonomiju, no Japanska banka porucuje da ce uciniti sve što je moguce da se osigura stabilnost financijskog tržišta, nakon što je nakon potresa u petak zabilježen pad yena i japanskih dionica.

Potres u Kobeu je prouzrocio štetu u vrijednosti 100 milijardi dolara i bio je najskuplja prirodna katastrofa u povijesti. Gospodarska šteta od tsunamija 2004. u Indijskom oceanu iznosila je oko 10 milijardi dolara.

MVPEI: NEMA STRADALIH HRVATSKIH DRŽAVLJANA

Cetrdesetak hrvatskih državljanina te cetiri djelatnika hrvatskog veleposlanstva živi u Japanu, a prema dostupnim podacima u jakom potresu koji je u petak pogodio Japan nitko od djelatnika hrvatskog veleposlanstva nije ozlijeden, prema podacima hrvatskog veleposlanstva i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Nitko od djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Japanu nije ozlijeden u potresu koji je pogodio sjeveroistocnu obalu Japana, niti je oštecena zgrada veleposlanstva Republike Hrvatske, priopcio je u petak MVPEI.



Sucut Japanu u povodu katastrofalnog potresa i tsunamija koji su odnijeli stotine života, uputili su u petak hrvatski dužnosnici, predsjednik Ivo Josipovic, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebic te ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic.


Podijeli: Facebook Twiter