VIDEO: Istra pod snijegom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijela Istra jutros je osvanula pod snijegom, na radost mališana i tugu vozaca. Uz nisku temperaturu i vjetar, tijekom noci ga je napadalo i do 30 centimetara. Automobili su doslovno prekriveni snijegom, kao i ceste. Tijekom noci do jutarnjih sati dogodilo se pet prometnih nesreca s materijalnom štetom na podrucju Istre, a promet je otežan na svim dionicama.

Na Istarskom ipsilonu zabranjen je promet tegljaca s prikolicama, a u cijeloj Istri je obavezna zimska oprema. Upozoravaju se vozaci da sa sobom ponesu lance.

Iz Županijskog centra za obavješcivanje doznajemo da je najviše snijega palo na podrucju Pule, od 15 do 30 cm. Došao je s mora i rijec je o najdebljem snježnom pokrivacu u posljednjih 50 godina. Prema sjeveru Istre palo ga je manje, do 7 centimetara. Krajem dana se ocekuje razvedravanje, ali temperature ce se zadržati ispod nule.

U Labinu je izmjereno 20-ak centimetara snijega na ulicama. Nanosi su mjestimicno dosezali i oko pola metra. Ujutro je bila zatvorena cesta za stari grad na oko sat vremena. Rapcani su do deset sati bili bez kruha, a u Labinu su se rijetko gdje mogle kupiti novine.

U gradu je oko 13 sati cista donekle bila samo glavna prometnica, dok su se ostale ceste, poput one kroz Kature ili oko tržnice potpuno bijelile. Ujutro je «veselo» bilo i na dijelu ceste u poslovnoj zoni Vinež, zaobilaznici prema Rijeci i Pazinu zbog rekonstrukcije prometnice ceste kroz grad. Nekoliko je vozila, naime, skliznulo van kolnika pa je dolazilo do 20-minutnih zastoja.

Jednako bijelo kao u Labinu bilo je i u Raši, gdje pahulje još rjede navracaju. Stariji mještani najmladeg istarskog gradica rekli su nam da ovako obilno nije sniježilo vec oko 20 godina.

Pazin je danas, po drugi put u prosincu, prekriven bijelim pokrivacem, cija je debljina iznosila 12 centimetara. Radnici pazinskog komunalca «Usluga» snijeg su docekali spremni i vec od ranog jutra cistili i solju posipali ulice grada. Do podne ocistili su sve ulice i ceste koje se ciste prema planu Grada. U županijskom centru 112 kazali su nam da su znacajnije prometnice na Pazinštini ocišcene, dok se one manje ciste.

U Rovinju je Komunalni servis na terenu bio od tri sata ujutro. Oko sedam sati ralice Istarskih cesta iz Pule prošle su glavnim prometnicama, a potom su u popodnevnim satima stigle dvije u pomoc rovinjskim komunalcima, ne bi li se ocistile i ostale ulice. Ipak, na uzbrdicama automobili su se cesto prisilno vracali unazad jer je bilo sklisko. U Careri je bilo pravo klizalište. Stariji mještani kažu da je dvostruko deblji bijeli pokrivac zabilježen u sijecnju 1956. godine, a snijeg u vecim kolicinama pamte i iz 1985.

U Porecu je ujutro snježni pokrivac bio je debeo desetak centimetara. Na mahove je padalo citavo dopodne, da bi u poslijepodnevnim satima snijeg poceo lagano kopnjeti, ali ne zadugo. Nije bilo problema u gradu, ali je promet bio bitno smanjen - tko god je mogao, ostao je kod kuce. Komunalno poduzece Usluga vec je u 1.30 iza ponoci dobilo dojavu iz policije da bi trebalo cistiti ulice, a dežurna ekipa povezala se odmah s Istarskim cestama i radila je citavu noc, posipavajuci sol uz pomoc dva traktora. Ujutro su im se pridružili i pometaci, a angažirano je i šest obrtnika s utovarivacima.



Za razliku od juga Istre gdje je napadalo od 15 do 30 centimetara snijega, sjever je ovog puta podbacio. Na Buzeštini su danas ujutro zalepršale snježne pahulje, ali se nisu zadržavale na tlu, dok je na sjeverozapadnom dijelu Cicarije u prijepodnevnim satima napadalo tek desetak centimetara snijega.

Snježni pokrivac blokirao je Pulu i širu okolicu, a podrucje Premanture je nocas do jutros u devet sati bilo bez struje.



Doznajemo i da je pulska zracna luka zatvorena do daljnjeg.


Podijeli: Facebook Twiter