VIDEO: Irene poplavila dio New Yorka, najgore prošlo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uragan Irene koji je u nedjelju ujutro prije dolaska do New Yorka oslabio do statusa tropske oluje, poplavio je dio Velike jabuke, a s obzirom na to da se putanja oluje promijenila, grad nije osjetio njezin puni potencijal, no od posljedica Irene ukupno je na americkoj istocnoj obali smrtno stradalo jedanaest osoba, a oko 3,6 milijuna stanovnika ostalo je bez elektricne energije, prenosi Reuters.

"Mogu slobodno kazati kako je najgore prošlo, osobito kada je rijec o opasnosti za New York i New Jersey", rekla je u nedjelju ujutro americka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, dodavši kako su dobre pripreme uvelike smanjile mogucnost za veci broj ljudskih žrtava, no upozorila je kako izlijevanje rijeka duž istocne obale i dalje predstavlja opasnost.





Na radost stanovnika New Yorka, šteta je manja nego što su mnogi strahovali. "Nije tako strašno kako su najavljivali, ulice jesu poplavljene, no manje je strašno nego što sam mislio", rekao je jedan stanovnik Manhattana. Zbog podizanja razine rijeke Hudson i East Rivera na Manhattanu, došlo je do poplava u nekim dijelovima Donjeg Manhattana i Brooklyna, a valovi visoki gotovo šest metara probili su brane na Long Beachu.

Reuters prenosi kako Wall Street nije pretjerano pogoden posljedicama oluje, kao ni zgrada Newyorške burze koja ce u ponedjeljak nastaviti s uobicajenim radnim danom.

Unatoc tomu, nije sigurno hoce li mnogobrojni stanovnici Donjeg Manhattana i zaposlenici koji onamo svakodnevno putuju iz okolnih dijelova na posao, uspjeti stici na posao, s obzirom na to da još nije sigurno hoce li se javni prijevoz osposobiti za prometovanje u ponedjeljak, nakon što je u subotu od podneva potpuno obustavljen.





New York je u nedjelju tijekom oluje izgledao kao grad duhova. Newyorcani su napustili ulice i sklonili se s puta rijetkom uraganu u svom gradu, tek petom otkako postoje meteorološki podaci.

Još uvijek je obustavljen javni prijevoz, prvi put u povijesti zbog nevremena, zatvorene su i sve gradske zracne luke, a newyorška luka je ispražnjena.

U subotu navecer svi restorani i barovi na Manhattanu bili su zatvoreni, sve predstave na Broadwayju otkazane, nijednog turista nije bilo na Times Squareu. Do subote kasno navecer americke zracne kompanije otkazale su oko 10 tisuca letova.

Poremeceni su i cestovni i željeznicki promet, a na nekim dijelovima istocne obale i potpuno obustavljeni. Nuklearna elektrana Oyster Creek, smještena svega nekoliko kilometara od obale u New Jerseyju, obustavila je rad.


Podijeli: Facebook Twiter