VIDEO I FOTO: Poplavljena sjeverna Istra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ogromne kolicine kiše i vodene bujice uzrokovale su u noci sa subote na nedjelju te u jutarnjim satima kataklizmicke scene na Bujštini. U Novigradu je voda prodrla u sportsku dvoranu, otvorenu prije nepunih mjesec dana, dosežuci i do nekoliko metara visine, te uništila njenu unutrašnjost.

Najteže je pogodeno umaško podrucje gdje su gradske ulice postale rijeke, poplavljeni su dijelovi naselja, podrumi, prizemlja i automobili, a u naselju Komunela dio stanovnika koji je ostao blokiran u svojim stanovima vatrogasci su obilazili camcem, provjeravajuci treba li im pomoc. Jako su pogodena i umaška naselja Špinel i Moela.



Bujskim
ulicama je takoder kolala voda, sportska zona je pretvorena u more, poplave su pogodile šire gradsko podrucje, a dogodili su se i brojni odroni, i to na potezu od benzinske stanice u Bujama prema groblju, na nerazvrstanim, županijskim i državnim cestama.

DVD-ovci i djelatnici Vlastitog pogona imali su pune ruke posla citavu noc i tijekom nedjelje. Za promet je nakon cišcenja šljunka i zemlje oko 10 sati ponovno otvorena cesta Novigrad - Umag, dok dionica Buje - Umag oko 17.30 sati još uvijek nije bila prohodna.

Novigrad i Umag su od Županije zatražili proglašenje elementarne nepogode, dok ce Buje to eventualno uciniti nakon prve procjene šteta. U nedjelju oko 13 sati vrijeme se uz buru pocelo proljepšavati, cak se ukazalo i sunce te se voda postepeno pocela povlaciti.



- Problem je nastao kad su se bujice iz pravca Buja pocele slijevati prema našem podrucju. Dva umaška potoka, kod Špinela i kod groblja, nisu mogla prihvatiti tolike kolicine, a na moru je istovremeno bila plima tako da se sve samo prelijevalo izvan potoka, što je u prvom redu uzrokovalo poplave u Špinelu i Komuneli.

Bila je to takva vodena masa da ju nikakvi kanali ne bi mogli progutati. Najkriticnija je situacija pocela oko 3 sata ujutro i cijeli je Umag u jednom trenutku plivao. Na srecu nema povrijedenih, ali imamo jako velike materijalne štete, rekao nam je umaški dogradonacelnik Mauro Jurman.

Objasnio je da je za interveniranje vatrogasaca sa pumpama najprije trebalo pricekati da vodostaj pocne opadati kako bi imali gdje usmjeravati vodu. Poplavljeno je i groblje i okolno podrucje na kojemu su s povlacenjem vode djelatnici 6. maja krenuli s ispumpavanjem podruma, dok su poslijepodne u Špinelu bageri poceli kopati kanale, probili su umaški potok kako bi voda s okolnih zemljišta ušla u korito i otjecala u more.



U noci na nedjelju je aktiviran Stožer za zaštitu i spašavanje, a Jurman koji je teren obilazio zajedno s gradonacelnikom i zapovjednikom Javne vatrogasne postaje Marinom Alessiom, kazao je da su uz vatrogasce i 6. maj na terenu angažirani vlastiti pogon, hitna medicinska pomoc i policija.

Novigradski gradonacelnik Anteo Milos, na celu Stožera za zaštitu i spašavanje koji je zajedno s vatrogascima, gradskim komunalcima, projektantima dvorane i djelatnicima tvrtki Bina Istra, Istrakop, Žužic, Roli i Dadic koji su pomogli i s mehanizacijom, na nogama od tri sata ujutro, izvijestio je da se vodena bujica slila iz pravca radne zone Vidal i u dvoranu, vecim dijelom ukopanu u teren, prodrla kroz sustav za ventilaciju.

U nedjelju su je ispumpavali vatrogasci iz Novigrada, Umaga, Buzeta, Pazina i Rovinja, podignute su zemljane brane, a prema Milosovim rijecima posao ce biti nastavljen i tijekom ponedjeljka.



"Nažalost, protiv takvih elementarnih nepogoda smo nemocni. U dvorani je parket u postupnosti uništen, oštecenja su pokrivena osiguranjem, ali to nas nimalo ne tješi. Najteže nam je zato što ce ona sad na neko vrijeme biti van funkcije", rekao je gradonacelnik.

U Novigradu su, u puno manjem obimu, poplavljeni i škola, školska dvorana, vrtic, Dom za starije i nemocne, hotel Maestral te skladišni prostor Muzeja Lapidariuma ciji su djelatnici tijekom dana nastojali smanjiti štete na dijelu predmeta iz fundusa i tehnickim pomagalima, brišuci ih i izlažuci suncu.

Milos je rekao da ima dosta i poplavljenih podruma, prizemlja i poljoprivrednih zemljišta, ošteceni to mogu prijaviti Gradu ciji ce djelatnici iducih dana procjenjivati štetu. (Kristina FLEGAR, snimio Milivoj MIJOŠEK i citatelji Glasa Istre)

UMAG: SPAŠAVALI SMO ŽIVU GLAVU!!

- Sve je krenulo iznenada, negdje oko pola dva ujutro kad je voda pocela izlaziti iz sifona i kade. Skupljali smo je lopaticom i kanticom i izbacivali van, uspjeli smo sve sanirati i pomislili smo da je prica tu završila. Kiša nije prejako padala, a vani se ništa nije vidjelo i ništa nije ukazivalo na to što se uskoro dogodilo. Najednom je bujica probila tri prozora, ali i s druge strane, s terase. Bili smo u šoku! Samo smo se sjetili uzeti dokumente, nešto novca i izletjeli smo van spašavajuci živu glavu!, ispricala nam je Marijana Gombaj iz Vocarske ulice u umaškom naselju Komunela. Njen zarucnik Željko Matošin dodaje da cetiri godine žive u tom stanu, u prizemlju, ali nikad nešto slicno nisu doživjeli.



- Culi smo naše susjede da jaucu i vrište od straha. Srecom smo bili budni, jer smo gledali film. Izletjeli smo van u japankama, a prijateljica kod koje cemo odsjesti dok se stvari ne riješe posudila nam je cipele i nešto odjece. Sav namještaj i kucanski aparati koje smo polako kupovali, sve naše stvari su tamo pod vodom. Mog prijatelja iz susjedstva probudila je tetka i isplivao je doslovno u gacama, rekao je Željko još uvijek u nevjerici.

Vatrogasce cija je postaja u blizini pozvali su oko 1 sat i ponovno nešto kasnije, kaže, i dodaje da su im rekli da su vec na terenu te da su sva vozila zauzeta, a do njih su stigli izmedu 10 i 11 sati.



U Kolodvorskoj smo, u pravcu naselja Špinel, zatekli Jozu Filipovica, Eda Krastica i Damira Brkljacu s nogama u vodi kako otvaraju šahtove, nastoje ih ocistiti i doprinijeti smanjenju razine vode. "A šta da vam kažemo, vidite i sami - voda je ušla u kuce i garaže, preplavila vozila, nama je probila metalna garažna vrata i tek trebamo vidjeti u kakvom su nam stanju automobili", kazao je Krastic, opisujuci strku u kojoj su se probudili kad su se susjedi medusobno alarmirali. "Mislim da imamo oko dva metra vode. Gdje su ti vatrogasci? Zvao sam ih još u 5.15 sati", negodovao je Filipovic.

U zgradi u Zemljoradnickoj ulici, uz semafore na križanju s Jadranskom kojom je tekla prava bujajuca rijeka, Marino Kmet i Zvonko Matijevic su oko 4 sata probudili i iz prizemnog stana kroz prozor izvukli svoju teško pokretnu susjedu Vidu Dušanic i njenog dvadesetogodišnjeg sina.



Voda je i za našeg dolaska oko 11 sati u hodniku ispred ulaznih vrata bila do koljena. U ocekivanju vatrogasaca koje su pozvali oko 4.30 sati, Kmet je iz svoje firme uspio pribaviti pumpu kojom su poceli cišcenje. "Sama nikako ne bih uspjela izaci", tužno nam je rekla gospoda Dušanic, ali i dodala da srecom njihov pas Medo te noci nije bio vezan za kucicu, pa za njega nije bilo straha.


Podijeli: Facebook Twiter