VIDEO: Cetvorica radnika ozlijedena prilikom porinuca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikilom današnjeg porinuca tankera «Verige» u rijeckom brodogradilištu ozlijedena su cetvorica radnika. Vec prve informacije upucivale su na to da se, srecom, ne radi o težim ozljedama, osim u slucaju jednog radnika koji je na hitni trakt rijeckog KBC-a zaprimljen pod sumnjom loma potkoljenice, ali se u kasnijoj obradi utvrdilo da to ipak nije u pitanju. Dežurni lijecnik okarakterizirao je njihove ozljede kao lakše. Osim što su dobro natuceni, uglavnom se radi o posjekotinama i uganucima zglobova. Prvu pomoc ozlijedenim radnicima pružila je ekipa interne hitne pomoci 3. maja.

Nezgoda se nije dogodila na navozu jer je samo porinuce celicne grdosije od 195 metara dužine tehnicki proteklo u najboljem redu. Ozlijedeni radnici stradali su, naime, od udarnog vala koji je nastao kad je tanker zaronio u more. Ocito želeci biti što bliže uvijek impresivnoj sceni prvog dodira broda s morem, cetvorica radnika, za koje kadrovski direktor u 3. maju Janko Povše kaže da su iskusni trecemajci, previše su se približili obali na Potoku, kako zovu taj dio u škveru, odmah u produžetku prvog od dvaju navoza s kojeg je tanker kliznuo u more. Prema jednoj verziji, radnici su se ozlijedili bježeci od udarnog vala, prema drugoj vec ih je silovit udar mora dohvatio, a na ruku im definitivno nije išla ni cinjenica da je prostor te radne obale prepun željeznih limova i rešetki u koje su, ocito, udarili ili se zaglavili. Povše je jucer ustvrdio da je zaštitna ograda bila postavljena, ali da su je najvjerojatnije radnici preskocili. Snimak nesrece vrlo brzo je završio na internetskoj stranici Youtube.

Tanker «Verige» cetvrti je brod koji je rijecki škver u posljednjih pet godina izgradio za pulsku Uljanik Plovidbu. Premda je kronicno pomanjkanje novca ucinilo da je ovaj tanker, nosivosti 51.800 tona, nešto slabije opremljen na navozu, njegovu isporuku u 3. maju planiraju za kraj studenog ove godine. Predsjednik Uprave Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletic na današnjoj  je svecanosti istaknuo da ova brodarska kuca ima nakon «Kastva», koji su Puljani u Rijeci preuzeli u svibnju ove godine, i jucer porinutog tankera «Verige», s 3. majem ugovorena još dva takva broda koji su dogovoreni pod patronatom Vlade pocetkom ove godine, a za prvi brod iz tog paketa jucer je položena kobilica.

Celni covjek Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletic danas je ponovo pohvalio kvalitetu i efikasnost brodova sagradenih u 3. maju te izrazio uvjerenje da ce se ta suradnja i dalje nastaviti. U Uljanik Plovidbi, kazao nam je Pavletic, ocekuju da ce ovu godinu, unatoc krizi, velikom padu vozarina i cinjenici da se još uvijek ne nazire pocetak oporavka tržišta brodskog prostora, završiti ponovo s dobiti. Lanjska konsolidirana dobit pulskog brodara iznosila je 14 milijuna dolara, a za ovu godinu Pavletic se nada da ce taj «plus» operativnih rezultata biti izmedu pet i 10 milijuna dolara.

Kuma tankeru «Verige», u skladu s tradicijom koju njeguju u Uljanik Plovidbi, bila je pulska srednjoškolka Anja Tara Lang, a rijeci blagoslova za mirno more i sigurnu plovidbu uputio je rijecki kapucin fra Stanko Dodig.


Podijeli: Facebook Twiter