VIDEO: Borbe oko Gadafijevog stožera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teške borbe vode se u utorak oko utvrdenog stožera libijskog celnika Moamera Gadafija u Tripoliju, prenosi Reutersov reporter. Stupovi crnog dima uzdižu se iznad podrucja u kojem je smješten zašticeni kompleks oko kojeg se cuju pucnjava i povremene eksplozije.

Novinar Al Džazire izvijestio je da su neki pobunjenici uspjeli probiti vanjska vrata kompleksa Bab al-Azizija u libijskom glavnom gradu. Borbe traju i oko hotela u kojem su smješteni strani novinari. Pucnjava iz teških strojnica od jutra se cuje oko hotela Rixos, prenosi reporter.

Trgovine u Tripoliju su zatvorene, smece nagomilano na ulicama, a procelja zgrada, na kojima se vijori sve više ustanickih zastava, iscrtana su pobunjenickim grafitima i simbolima.

Strane televizijske postaje ranije su izvijestile o pojavljivanju Gadafijeva sina Saifa al Islama usred Tripolija. Iako je objavljeno da Saif al Islam ceka na izrucenje, on je opovrgnuo da su ga zatocili pobunjenici.

Naprotiv, strane je novinare u konvoju provezao dijelom grada gdje su ga docekali pristaše kojima je podijelio oružje za nastavak borbe s pobunjenicima. Gadafijev sin rekao je da je namjerno dopustio ulazak pobunjenika u Tripoli ne bi li ih tako namamio u stupicu.

Al Jazeera je objavila da je Gadfijev sin Mohamed uspio pobjeci iz kucnog pritvora u Tripoliju uz pomoc još uvijek njemu odanih snaga, ali da je drugi Gadafijev sin, Khamis pronaden mrtav.







Mohamed je bio jedan od trojice Gadafijevih sinova koje su zarobile pobunjenicke snage, ali lojalisti su upali u kucu i oslobodili ga nakon obracuna sa stražarima.

Libijski pobunjenici zarobili su još jednog Gadafijevog sina, Sadija, izvjestila je Al Arabija. U izvještaju se navodi i da je NATO s pobunjenicima koordinirao zracne napade na Gadafijevu utvrdenu vilu Bab al Aziziju u Tripoliju.

Libijska oporba kontrolira 95% Tripolija

Dok pobunjenici nastoje uhvatiti Gadafija, u Tripoliju neke snage odane autokratskom vodi nastavljaju sa žestokom borbom. Americki predsjednik Barack Obama pozvao je Gadafija da prekine daljnje prolijevanje krvi, a libijsku oporbu da se ne osvecuje.

Obecao je da ce SAD biti prijatelj i partner. Egipat, koji ceka predsjednicke izbore nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka, službeno je priznao libijsko nacionalno vijece. Pobunjenicima su dopustili preuzimanje veleposlanstva u Kairu i omogucili zastupanje Libije u Arapskoj ligi.

Mesic: Gadafi bio spreman povuci se

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic razgovarao je u ponedjeljak na svoju inicijativu s veleposlanicima Kine, Sjedinjenih Država i Rusije u Hrvatskoj te ih obavijestio o verbalnoj osobnoj poruci libijskog vode Moamera Gadafija koju je primio prošloga tjedna, u kojoj ga je Gadafi navodno obavijestio da je spreman povuci se s vlasti uz uvjet da NATO prestane s napadima, priopcio je ured bivšega predsjednika.

"Iz prve ruke mogu potvrditi da je pukovnik Gadafi bio spreman potpuno se povuci iz javnog i politickog života, uz cvrsto obecanje da nece biti prepreka ni uvodenju višestranackog sustava, ni reformama, ali uz uvjet da prethodno prestanu NATO napadi", stoji u Mesicevoj pisanoj izjavi za javnost.

Mesic kaže da može "potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala doprijeti do zemalja koje su igrale kljucnu ulogu u organiziranju i vodenju vojnih operacija u Libiji".

Mesic je, kako navodi njegov ured, americkom veleposlaniku Jamesu Foley, kineskom veleposlaniku Shenu Zhifeiu i ruskom veleposlaniku Robertu Markarjanu iznio svoju sliku stanja u Libiji te izrazio zabrinutost zbog moguceg razvoja zbivanja u toj zemlji u kojoj pobunjenici slamaju Gadafijev režim.

"Ne ulazeci u ocjenu Gadafijevog režima, bez ikakvih iluzija o njegovome karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokracijom, ali i uz punu svijest o strogo sekularnom karakteru vlasti što je srušena, izražavam žaljenje zbog toga što su borbe posljednjih mjeseci, ukljucujuci i NATO udare, a posebno jucerašnje borbe za kontrolu nad Tripolijem, odnijele velik broj civilnih žrtava", navodi Mesic u svojoj izjavi.


Podijeli: Facebook Twiter