VIDEO: Bob Marley preminuo prije 35 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije točno 35 godina, 11. svibnja 1981. godine, preminuo je od metastaza na mozgu u bolnici u Miamiju na Floridi, u 36. godini života, najpoznatiji izvođač reggae glazbe na svijetu Bob Marley. Pokopan je na rodnoj Jamajci 21. svibnja 1981. godine u mauzoleju u blizini svog rodnog mjesta, a s njim su u grob stavljeni i njegova Gibson Les Paul gitara, nogometna lopta, svežanj marihuane, prsten kojeg mu je darovao etiopijski princ Asfa Wossen i Biblija.

Marleyju je 1977. godine nakon nogometne ozljede dijagnosticiran zloćudni tumor na nožnom palcu. Iako je bolest mogao spriječiti amputacijom, nije to napravio jer se to protivilo njegovoj rastafarijanskoj vjeri prema kojoj ljudsko tijelo mora ostati potpuno. Okrenuo se alternativnim oblicima liječenja svakodnevno kozumirajući marihuanu, 'svetu biljku' prema rastafarijancima za koju su vjerovali da će ih približiti Jahu, odnosno, Bogu. Odbio je i sastaviti oporuku jer rastafarijansko vjerovanje govori da se pisanjem oporuke priznaje smrt kao nešto što je neizbježno, čime se negira vječnost života.

Iako mu je zdravlje bilo je sve lošije, 1980. godine ipak kreće na američku turneju. Pozlilo mu je tijekom nastupa u Madison Square Gardenu u New Yorku na kojem se umalo srušio na pozornici. Sljedećeg jutra srušio se tijekom trčanja kroz njujorški Central Park pa je hitno prevezen u bolnicu u kojoj je otkriveno da mu se tumor proširio na mozak, pluća, jetru i želudac. Unatoč bolesti i liječničkim prognozama da mu preostaje još samo mjesec dana života, glazbenik je želio nastaviti s turnejom. Nastupio je na još jednom koncertu, i to u Pittsburghu 23. rujna 1980. godine, dok je ostatak turneje otkazan. Nakon neuspješnog liječenja u Miamiju, potražio je pomoć u Munchenu, no liječenje mu nije pomoglo. Želio je umrijeti kod kuće, no pozlilo mu je tijekom leta iz Njemačke prema Jamajci zbog čega je avion sletio, a Marley je završio u bolnici u kojoj je i umro.

Marley je 1994. godine upisan u Kuću slavnih Rock'n'Rolla, a magazin 'Time' proglasio je album 'Exodus' najvažnijim albumom 20. stoljeća. Marley je 2001. godine dobio svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu, a iste godine mu je posthumno dodjeljen Grammy za životno djelo dok je dokumentarac o njegovu životu 'Rebel Music' iste te godine bio nominiran za nagradu Grammy. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter