VIDEO: 73 poginula u neredima na utakmici u Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef vladajuceg egipatskog vojnog vijeca feldmaršal Muhamed Husein Tantavi izjavio je u cetvrtak da je osnovao istražno povjerenstvo koje treba utvrditi okolnosti pogibije 73 osobe u neredima što su izbili nakon utakmice egipatskog nogometnog prvenstva.

Osnivanje istražnog povjerenstva Tantavi je najavio u izjavi državnoj televiziji koju je prenijela agencija Reuters ne navodeci dodatne detalje.

No, u telefonskoj izjavi za jedan egipatski sportski televizijski kanal Tantavi je ustvrdio kako nece dopustiti da se krivci za nogometno nasilje izvuku nekažnjeni."Takve vrste dogadaja mogu se zbiti bilo gdje na svijetu, ali necemo dozvoliti da se oni koji iza njih stoje izvuku", kazao je Tantavi.

Dodao je da ce žrtve nakon istrage imati pravo na naknadu.

"Proci cemo kroz ovu fazu. Egipat ce biti stabilan. Imamo plan za prijenos vlasti izabranim civilima. Ako bilo tko planira nestabilnosti u Egiptu nece uspjeti. Svatko ce dobiti ono što zaslužuje", rekao je Tantavi, dodajuci da je osiguranje utakmice bilo u nadležnosti policije.

Ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim izjavio je za državnu televiziju da je nakon izgreda uhiceno 47 osoba te da se potraga za odgovornima nastavlja. Kazao je i da je velik broj žrtava stradao u sudaru navijaca na stadionu u Port Saidu.

Najveca katastrofa u povijesti egipatskog nogometa, u kojoj su poginule najmanje 73 osobe, a oko tisucu ih je ozlijedeno, dogodila se u srijedu na stadionu u meditersnakom gradu Port Saidu nakon utakmice dva najbolja egipatska nogometna kluba.

Kada je sudac odsvirao kraj utakmice navijaci suprotstavljenih klubova, Al Masrija i Al Ahlija, poceli su bacati kamenje, boce i petarde, a izgredi su uskoro izmakli kontroli. Vecina žrtava stradala je u stampedu izbezumljene publike ili su pali s terasa na stadionu, javljaju agencije.

Muslimanska braca za nasilje su optužila pobornike svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.


Podijeli: Facebook Twiter