VIDEO: 40.000 Norvežana pjesmom protiv Breivika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 40.000 Norvežana izašlo je u cetvrtak, unatoc jakoj kiši, na ulice Osla, pjesmom prosvjedujuci zbog masovnog ubojstva što ga je prošle godine pocinio Anders Behring Breivik.

Na glavnome trgu u Oslu okupljeni su pjevali pjesmu "Children of the Rainbow" iz sedamdesetih, norveški prepjev pjesme americkog pjevaca Petea Seegera, za koju je Breivik kazao da služi za ispiranje mozga mladim Norvežanima.

Prosvjednici su u rukama držali ruže, a medu njima je bio i norveški ministar kulture. Norvešku verziju pjesme otpjevao je Lillebjoern Nilsen.



Lill Hjoennevaag, sudionica prosvjeda koja je s prijateljem pokrenula kampanju na Facebooku, kazala je da joj pjesma nikada prije nije zazvucala tako lijepo.

Na sudenju Breiviku, koje je nastavljeno u cetvrtak, potresna su svjedocenja iznijeli oni koji su preživjeli masakr. Breivik je priznao da je 22. srpnja prošle godine u Oslu i na obližnjem otoku ubio 77 ljudi, uglavnom mladih, no ne prihvaca krivicnu odgovornost.

Cilj sudenja, koje bi trebalo trajati deset tjedana, je ustanoviti je li uracunljiv s obzirom na to da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izvješca s potpuno razlicitim strucnim mišljenjima i rezultatima medicinskih pretraga.

Ako bude proglašen uracunljivim, mogao bi biti osuden na 21 godinu zatvora, a kazna bi se potom mogla produljivati na neograniceno vrijeme.


Podijeli: Facebook Twiter