Viđeno, prodano. Bez diranja!

Tko nudi 50 kuna? (N. LAZAREVIĆ)
Tko nudi 50 kuna? (N. LAZAREVIĆ)

Skuteri, bicikli, brodski motori, namještaj, mobiteli, fotoaparati, sve to moglo se jučer kupiti na dražbi pronađenih i oduzetih predmeta koju je organizirala PU istarska u kompleksu Mlina u Tršćanskoj ulici. Pred Mlinom je još prije devet sati, kada je bila zakazana dražba, vladala neviđena gužva, izbrojali smo, odokativno, stotinjak ljudi, koji su se tiskali kako bi bili najbliži svom predmetu žudnje. A što se predmeta prodaje tiče, nije baš da su, barem na prvi pogled, izazivali zazubice.

No, ako ste majstor i kužite se u motore, poput bikera Edija Ljubića, tada je (valjda) pun pogodak kupiti rashodovani Piaggio za 1.450 kuna (početna cijena bila je 1.000 kuna), kao što je on i učinio. Među potencijalnim kupcima bilo je najviše muške publike, koja očito kupljenu kramu zna i popraviti. Drugi skuter od 200 kubika prodan je za 2.700 kuna. Ni ta prodaja nije prošla bez komentara. Je l' bio u moru? To je moj motor!

- To je skupo, sav je u ku…, dobacio je jedan mladić.

- Nije, 2008. je godište. To se malo izglanca. Kupiš u Pevecu dva spreja, dometnuo je drugi.

- Skupo je, to je motor, svaki kus je 500 kuna, odvratio je mladac.

Dok je voditelj aukcije izvikivao cijene, koje su se mogle dizati za po 50 kuna, njegov je pomoćnik izvlačio bičiklete iz ruševina bez krova koje su podsjećale na kulise Kusturičinih filmova. Početna cijena bičikleta bila je 50 kuna. Nekima je nedostajao volan, druge su bile zahrđale, no bilo je i nekoliko lijepih primjeraka koji su postigli cijenu od dvjestotinjak kuna. Kada bi iznijeli one totalno rashodovane, iz publike bi se čulo: "U baju! Metis!" Bičikleta bi tada bila vraćena u apokaliptično "skladište" bez krova, ispred kojeg su za bankom sjedile dvije službenice kojima su kupci u kešu plaćali kupljenu robu. Oni koji su kupili motore, "papire" će dobiti u ponedjeljak.

Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske, kaže da se na ovakvim dražbama prodaju stvari koje je policija pronašla ili oduzela, a za koje su se stekli zakonski uvjeti da se mogu ponuditi na dražbi. Interes je, veli, uvijek velik jer se mogu naći lijepi primjerci za relativno malo novca. Pravilo je - viđeno, prodano. Bez diranja! (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter