Vidakovićeva bivša partnerica kriminalizira Bajića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladen Bajić sastao se s Dragom Vidakovićem u Čatežu u Sloveniji kada je za Vidakovićem postojala hrvatska tjeralica. Obećao mu je njezino povlačenje u zamjenu za svjedočenje protiv Sanadera. Vidaković je pristao, a potom u Hrvatskoj s Bajićevom zamjenicom dogovarao kako će svjedočiti. Vidaković je kasnije priznao da je lažno teretio Sanadera.

To je sadržaj izjave Marike Tomljanović-Kiprijanovski, "nevjenčane supruge" svjedoka protiv Sanadera Drage Vidakovića, koju je jučer u sudnici prepričao Sanaderov branitelj Čedo Prodanović, predlažući da sud tu ženu sasluša kao svjedoka.

Tužiteljstvo se "s indignacijom" usprotivilo prijedlogu obrane, a sudsko vijeće odluku je najavilo za ponedjeljak ujutro, kada bi Ivo Sanader trebao iznijeti obranu od optužbi da je uzeo pola milijuna eura mita od Hypo banke te dogovorio deset milijuna eura mita od MOL-a.

Sanaderova je obrana prijedlog o saslušanju nove svjedokinje iznijela na kraju jučerašnjeg dugog ročišta, na kojemu je tri sata svjedočio Pal Kara, glavni pravni savjetnik MOL-a i član Uprave Ine. Prijedlog o saslušanju Marike Tomljanović-Kiprijanovski "oživio" je ročište nakon relativno mirnog svjedočenja Pala Kare, koji nije u potpunosti ispunio očekivanja obrane da će opovrći tvrdnje hrvatskih članova Uprave Ine kako je hrvatska strana obespravljena od odlučivanja o kompaniji.

No, duhovi su se uzburkali tek kada je Čedo Prodanović pred kraj ročišta zatražio uvođenje novoga dokaza. "Obrana je jučer dobila kod javnog bilježnika ovjerenu izjavu bivše nevjenčane supruge Drage Vidakovića", najavio je, prepričavajući sadržaj te izjave koja Dragu Vidakovića prikazuje kao lažnog svjedoka. Podsjetimo, Vidaković, bivši direktor Hypo leasinga Hrvatska protiv kojega traje istraga za izvlačenje novca iz te tvrtke, na suđenju je svjedočio da je vidio kako član uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer 1995. Ivi Sanaderu predaje "žutu kuvertu" na jednome parkiralištu u Klagenfurtu.

Vidakovićeva bivša partnerica - inače uvjetno osuđena za podvođenje - u svojoj ovjerenoj izjavi tvrdi kako je u slovenskome Čatežu bila na sastanku Mladena Bajića s Vidakovićem u vrijeme kada je protiv Vidakovića postojala hrvatska tjeralica. Bajić je Vidakoviću obećao povlačenje tjeralice u zamjenu za svjedočenje protiv Sanadera. Ovaj je pristao i vratio se u Hrvatsku, a potom se nekoliko puta sastao s Bajićevom zamjenicom u zagrebačkome restoranu As, dogovarajući iskaz protiv Sanadera. Na nekoliko od tih susreta bila je, tvrdi, i Tomljanović-Kiprijanovski. Tvrdi također kako joj Vidaković kasnije osobno priznao da je lažno svjedočio protiv Sanadera te da je dogovorom s Bajićem "riješio sve svoje probleme".

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš "s indignacijom" se usprotivila prijedlogu o saslušanju Tomljanović-Kiprijanovski.  Prodanović je replicirao tvrdnjom da tvrdnje Tomljanović-Kiprijanovski nisu stav obrane. Da njegova tvrdnja nije posve bez osnove, potvrdilo je djelomice i sudsko vijeće, objavivši poslije vijećanja da o prijedlogu "mora malo razmisliti", te da će odluku objaviti na početku ročišta u ponedjeljak.

Jučerašnje je ročište počelo nepotrebnom grubošću: predsjednik sudskoga vijeća Ivan Turudić istjerao je  fotoreportere iz sudnice. (Boris PAVELIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter