Vidak: Kršanski načelnik Runko može mirno spavati

Boris Babić (IDS) i Zdravko Vidak (HDZ) (I. RADIĆ)
Boris Babić (IDS) i Zdravko Vidak (HDZ) (I. RADIĆ)

Formalno nezavisni načelnik Valdi Runko sa svojom listom SDP-HNS-HSU nema većinu u Općinskom vijeću Kršana. On i HDZ-ov Zdravko Vidak nakon dva desetljeća sloge u vlasti ili oporbi više nisu zajedno. IDS je složio vlast s HDZ-om! I Akcijom mladih.

To su vrhunci preksinoćnjeg finala gotovo tromjesečne političke trakavice u Kršanu.

Općinsko vijeće formirano je iz trećeg, zadnjeg pokušaja, pod prijetnjom raspisivanja novih izbora. Rasplet se, kako doznajemo, kuhao na višim stranačkim instancama, telefoni su bili užareni do zadnjeg trenutka. Na sjednici su, u konačnici, vidno razočarani ostali Runko i Silvano Uravić (SDP), kandidat krnje Kukuriku koalicije za čelnika Vijeća. Runko se čak nije obratio zastupnicima, što je nepisani običaj.

Profitirao je neuništivi Vidak, ponovno izabran za predsjednika predstavničkog tijela vlasti, premda njegov HDZ ima svega dva mandata u Vijeću s 14 članova. U prošlom sazivu istu je funkciju obnašao u koaliciji s Runkovom nezavisnom listom, SDP-om i HSLS-om. Zbog čega je pukla ljubav?

- Runko je odlučio na izbore ići s Kukuriku koalicijom, računajući da će bolje proći. HDZ-u nije nudio koaliciju, kaže Vidak. Ističe da je HDZ, ne tražeći nikakvu funkciju, čak bio i za širu koaliciju IDS-a i Kukuriku liste, ali se dvije najjače opcije (s po pet mandata), unatoč pregovorima, nisu dogovorile.

"Što se naše stranke tiče, Runko može mirno spavati; nećemo sudjelovati u prljavim rabotama, a tko to želi, neka pokuša. Stalo nam je do konsenzusa vijećnika oko važnih programa za općinu. Za građane je, na koncu, dobro da nijedna opcija nema apsolutnu vlast", zaključio je Vidak. (piše I. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter