Vid Jamnik International Quartet oduševio sve u Lapidariju muzeja

Norijada u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Norijada u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Mladi i perspektivni vibrafonist Vid Jamnik, a kojega je osobno pokojni Boško Petrović kao jedan od najvažnijih hrvatskih jazz glazbenika i edukatora, vibrafonista i skladatelja, vođe sastava, producenta, promotora, diskografa i jazz edukatora nazvao svojim nasljednikom, nastupio je ovoga petka u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine sa svojim sastavom Iternational Quartet. Već iz svega nabrojanoga nepotrebno je i spominjati da je to bio koncert za pamćenje, odnosno onaj o kojem će zasigurno još dugo pričati mjesecima.

Osim već spomenutog Jamnika na vibrafonu, uz njega su bili odličan gitarist Ratko Zjača, makedonski basist Martin Gjakovski, te vrhunski bubnjar Klemens Marktl, inače profesor jazz bubnjeva na klagenfurtskom konzervatoriju. Obzirom da je koncert bio besplatan, u lapidariju je već i prije sama njihova nastupa nemoguće bilo pronaći slobodno mjesto, mnogi su jednostavno zasjeli na sve što je bilo prikladno, od zidića pa čak i sama poda. No kada su počeli zrak parati pri taktovi odlične jazz svirke svi su prisutni, pa čak oni i van samoga prostora, naprosto uživali.

Jamnik je svojom virtuoznošću i lakoćom sviranja vibrafona toliko dobro zvučao da se tom prigodom mnogima sigurno činilo kao da se Boško nakratko vratio. Ništa lošije nisu bili niti gitarist Zjača i basist Gjakovski, te bubnjar Marktl, na koncu svi su oni već od prije zajedno surađivali kroz ljetnu jazz Grožnjansku školu i kroz druge glazbene putove i vode. Kako to već biva, nakon dvosatne svirke odrađen je bis na zadovoljstvo publike, a tim koncertom ujedno je i završio prvi ciklus Jazz koncerata u Lapu. Svi ljubitelji ponovno će moći doći na svoje tek za mjesec dana, odnosno 30. kolovoza kada će se jazz večeri u lapidariju održavati dan za danom sve do 2. rujna. (Tekst i fotografije Ivan GRGAT)Podijeli: Facebook Twiter