Vicevi su krasna književna vrsta

Solar i Šiljak (D. ŠTIFANIĆ)
Solar i Šiljak (D. ŠTIFANIĆ)

"Posljednji doručak je onaj kiklopski, a s nama je danas akademik Milivoj Solar, koji se u idućih sat vremena odriče cigareta da bi vam ovdje pričao zanimljive stvari", najavio je danas Vojo Šiljak u prepunoj kavani Mozart.

Solar se dotaknuo brojnih tema u razgovoru sa Šiljkom, a na upit kako tumači da su među njegovim bivšim učenicima akademici i ministri, jednostavno je kazao "pa to znači da morate kod mene dolaziti na predavanja i postat ćete ministar ili akademik". Kazao je da je bio posljednji ministar, odnosno sekretar za kulturu u bivšoj državi, ali da nije bio partijski kadar.

Po njemu, većina ljudi živi od danas do sutra, a politika podrazumijeva odlučivanje od danas do sutra. - Čovjek mora živjeti da ima u vidu sve vremenske dimenzije, a ima i onih koji žive u budućnosti. I profesor emeritus živi od danas do sutra. Danas smo svi podvrgnuti eksploziji komunikacije, a to donosi nešto čega ranije nije bilo. Takva komunikacija ima i loših strana, u moru svih tih poruka, mejlova možemo se izgubiti, naglasio je Solar.

U mladosti je kratko pisao pripovijetke, tijekom srednje škole, ali ti su radovi negdje izgubljeni. Rekao je i da ne zna pisati romane.

Govorio je i o tome djecu čuvaju mame, bake, pa tete u vrtićima, pa zatim nastavnice i profesorice, te da i sam ima sklonosti prema feminizmu i da je svojedobno dobio nagradu časopisa Žena.

Što se tiče pravopisa, primijetio je da su oni kod nas stvorili priličnu zbunjenost, a da su djeca vrlo nepismena.

Viceve je definirao krasnom književnom vrstom, da su bolji od velikih romana. I trač je po njemu zanimljiv usmeni oblik. Vic treba biti kratak i sažet, dok je trač dosta teško uhvatiti.

Na upit Voje Šiljka gdje mu je duša kazao je da nije siguran ima li dušu jer je odgojen u marksizmu, a na upit zašto živi odgovorio je da je to religijsko pitanje, ali da je sretan da se bavi onime što voli. (V. BEGIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter