Vicdan Özerdem neće biti izručena Turskoj

Vicdan Özerdem (Srđan VRANČIĆ/CROPIX)
Vicdan Özerdem (Srđan VRANČIĆ/CROPIX)

Vicdan Özerdem, turska državljanka i njemačka azilantkinja koja već više od četiri mjeseca boravi u Hrvatskoj na temelju turske tjeralice, može kući.

Vrhovni sud preinačio je odluku Županijskog suda u Dubrovniku i zabranio njeno izručenje, te istodobno ukinuo sve mjere opreza koje su se primjenjivale nad Özerdem. To znači da ona, čim joj u Zagreb gdje boravi stigne putovnica koja je u Dubrovniku, može u Njemačku. 

Özerdem je uhićena koncem srpnja na temelju tajne turske tjeralice. U Hrvatsku je s obitelji došla na godišnji odmor. Turske vlasti tvrde da ju traže zbog terorizma, što je ona više puta demantirala.

Özerdem, inače novinarka i politička aktivistkinja, provela je kao politička zatvorenica gotovo deset godina u turskim zatvorima u kojima je mučena zbog čega ima trajne zdravstvene posljedice. Županijski sud u Dubrovniku u rujnu je donio šokantnu odluku prema kojoj bi Özerdem mogla biti izručena Turskoj, iako je ta zemlja poznata po progonu i mučenju političkih protivnika režima i iako Özerdem baš zbog toga uživa politički azil u Njemačkoj. Koncem prošloga tjedna Vrhovni sud tu je odluku preinačio. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter