Viadukt, GP Krk i Cesta grade rotor u Šijani?

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Posljednjeg dana prošle godine povjerenstvo Hrvatskih cesta odabralo je najpovoljnijeg izvođača radova u projektu rekonstrukcije državne ceste D-66 (Šijana - Stancija Peličeti) i izgradnje kružnog toka na ulazu u Pulu (kod Arube).

Zainteresirani ponuditelji imali su rok za dostavu svojih ponuda do 18. prosinca 2012. godine, a nakon pregleda Hrvatske ceste 31. prosinca su svoju odluku odaslale na adrese svih ponuditelja.

Kako nam je rekla glasnogovornica Hrvatskih cesta Ivana Bekavac, 15 dana je ostavljena mogućnost žalbe na odabir, a nakon toga polovicom siječnja počinju pripreme za potpisivanje ugovora, nakon čega će započeti radovi.

Glasnogovornica Hrvatskih cesta, razumljivo, nije nam mogla otkriti koji je ponuditelj odabran dok još uvijek formalno traje postupak. Međutim, iz neslužbenih izvora saznajemo da je povjerenje ukazano zajednici ponuditelja čiji je nositelj projekta zagrebački Viadukt, a u grupi se još nalaze GP Krk i Cesta.

Viadukt i GP Krk trenutno grade obalni kolektor duž rive i u Flaciusovoj ulici, gdje radovi napreduju bolje od očekivanja.

Nisu poznati detalji njihove ponude za izgradnju kružnog toka u Šijani.

Procijenjena vrijednost gradnje rotora na ulazu u Pulu na natječaju je iznosila 58 milijuna kuna, a radovi se odnose na građevinske, izgradnju temelja i površinskog sloja autocesta i cesta, javne rasvjete te oborinske i kompletne druge komunalne instalacije u čemu sudjeluju gradska komunalna poduzeća.

Radovi će uključiti i preslagivanje postojećeg vodovodnog voda. U natječaju su prikupljane ponude za prvu fazu projekta, odnosno izgradnju dvotračnog kružnog toka na jednoj razini, promjera 75 metara, s dvotračnim prilazima i djelomično posebnim trakama za desna skretanja.

Osim rotora na ulazu u grad jednako je značajna i izgradnja odvodnje koja će se protezati od novog rotora duž Ulice 43. istarske divizije, čiji su investitori Grad, Herculanea i Hrvatske vode. Stoga će se na kružnom toku izgraditi zatvoreni sustav.

Usto, predviđeno je i krajobrazno uređenje rotora, ozelenjivanje površina te izrada suhozida.

U projekt se aktivno uključio i Grad Pula, i to ne samo pripremom dokumentacije, već i prijenosom prava vlasništva nad gradskim nekretninama koje se nalaze u obuhvatu projekta u korist Hrvatskih cesta kojima je dano zemljište vrijedno 13,6 milijuna kuna.

Hrvatske ceste su, također, oslobođene obveze plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 1,58 milijuna kuna.

Rok za dovršetak rotora u Šijani bit će maksimalno šest mjeseci, a prema optimističnim najavama do konca svibnja/početka lipnja, radovi bi trebali biti okončani. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter