Vi pitate, Grad odgovara: Za pijance nadležan MUP

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Hoće li se nakon plinofikacije u Kolodvorskoj ulici urediti nogostup i zeleni pojas na potezu od hotela Riviera do Ulice Starih statuta, zanimalo je čitatelja s Punte.

Iz Grada odgovaraju da se ti radovi u Kolodvorskoj ulici planiraju odmah po okončanju radova Plinare te će se urediti nogostup i zeleni pojas, kako je to učinjeno u preostalom dijelu ulice, odnosno uskladit će se krajobrazno uređenje duž cijele ulice, u kojoj već postoji drvored. To će podrazumijevati, odgovaraju iz gradske uprave, navoz zemlje i sjetvu trave sukladno vremenskim mogućnostima, a na dijelu nogostupa ostavit će se tri kolna pristupa za pristup parkirališnim mjestima koja se tamo nalaze.

Čitatelja s Kaštanjera, pak, zanimalo je ima li komunalno redarstvo nadležnost nad "grupama pijanaca" koji se svakodnevno okupljaju pred, primjerice, trgovinom na Kaštanjeru. Čitatelj ističe da svakoga dana borave na javnoj površini uz opijanje, galamu, pljuvanje, mokrenje i slično po obližnjim kantunima, a policija do sada nije pokazala nikakvu efikasnost u njihovom uklanjanju.

- Grad Pula, odnosno komunalno redarstvo, po Odluci o komunalnom redu, nema nikakve ovlasti i nadležnosti u postupanju s osobama koje se pod utjecajem opijata neprimjereno ponašaju na javnoj površini jer to spade u domenu remećenja javnog reda i mira, za što nadležnost ima isključivo Ministarstvo unutarnjih poslova, odgovaraju iz Grada.

Može li Grad nekako pomoći stopostotnim invalidima koji su morali nadograditi prizemlje kuće kao nužni smještaj, pita čitatelj. "Osoba sam u kolicima i nije mi bilo moguće penjati se na kat kuće pa smo u prizemlju nadogradili 50 kvadrata. Nismo jedini u Škatarima. Uredno smo predali papire za legalizaciju, ali možda bi nas Grad mogao osloboditi nekih davanja, da nas rastereti?"

Iz Grada odgovaraju da putem Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo s ciljem uspješnijeg prevladavanja životnih teškoća te unapređenja podizanja kvalitete života svojih sugrađana osiguravaju višu razinu prava nego što je to propisano zakonima RH. Različitim oblicima skrbi, navode iz gradske uprave, pružaju sustavnu pomoć stanovnicima, kako putem financijske pomoći, usluga ili povlastica samim građanima, tako i osiguranjem prostora za djelovanje, financiranjem ili sufinanciranjem rada ustanova i udruga čija je djelatnost usmjerena k boljem životu građana.

Svjesni specifičnosti potreba osoba s invaliditetom, u nizu aktivnosti i normativnih akata nastoji se biti podrška upravo toj kategoriji sugrađana, a pomoć koju osobe s invaliditetom mogu ostvariti u okviru Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo višestruka je.

Što se tiče oslobađanja od komunalnih doprinosa Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije propisao mogućnost oslobađanja od plaćanja naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, već samo mogućnosti odgode plaćanja u roku jedne godine, a što se tiče načina plaćanja stranka to može platiti jednokratno ili obročno.

Za sada Odlukom o komunalnom doprinosu Grada Pule nije propisana mogućnost oslobađanja od plaćanja doprinosa osobama s invaliditetom, zaključuju iz Grada. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter