Vi pitate, Grad odgovara: Nastavak uređenja rive

(snimio N. LAZAREVIĆ)
(snimio N. LAZAREVIĆ)

Kada će se nastaviti uređenje rive i po kojem projektu zanimalo je čitatelja koji se javio na otvoreni telefon Glasa Istre.

"Prilikom izrade idejnih rješenja posebno se vodilo računa o samim ciljevima uređenja rive. Prvenstveno se to odnosi na njenu namjenu građanima tijekom cijele godine, s neizostavnim elementima atraktivnosti, kako za naše sugrađane, tako i za goste. Riva će također biti promotor gospodarskog razvoja grada, imati će novi urbani identitet. Nagrađeni rad može se pogledati na službenoj internetskoj stranici Grada, kojim su dane osnovne smjernice uređenja rive koje će se u daljnjim fazama detaljnije razrađivati kroz izradu projektne i druge zakonom propisane dokumentacije", piše u odgovoru gradske uprave.

Istog čitatelja zanimalo je i namjerava li Grad "natjerati" i sufinancirati uređenje Ostrogovićeve zgrade na rivi, odnosno obojati fasadu i jednoobrazno ostakliti prizemlje. No, iz Grada također odgovaraju da je i utvrđivanje uvjeta uređenja Ostrogovićeve zgrade na rivi u nadležnosti konzervatora, a troškovi za provedbu propisanih mjera idu na teret (su)vlasnika nekretnine.

Čitatelja iz Valdebeka, pak, zanimalo je što vlasnik parcele od deset tisuća kvadrata, koja je u GUP-u predviđena kao zaštitna zelena površina, može učiniti da je prenamjeni u građevinsku ili stambenu, te nije li Grad trebao namjenu dogovoriti s privatnim vlasnikom, odnosno, ako je predvidio zelenu površinu je li dužan otkupiti tu površinu. Iz gradske uprave odgovaraju da je jedinicama lokalne samouprave ostavljeno u zadatak da, putem izrade prostornih planova, osiguraju pretpostavke za kvalitetan razvoj.

"Vlasnici nekretnina mogu sudjelovati u postupcima utvrđivanja urbanističkog statusa nekretnina no, neovisno o planskim rješenjima, za jedinice lokalne samouprave ne postoji obveza otkupa takvih nekretnina", zaključuju iz Grada. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter