Vezovi poskupljuju sto posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucica u Valbandonu, koja je odnedavno pod ingerencijom pulske Lucke uprave, trebala bi biti sanirana na jesen ove godine, izjavio je njen upravitelj Donald de Gravisi. No, da stvari nisu baš u najboljem redu, uvjerili smo se jucer u samoj lucici. Naime, molovi su u derutnom stanju i daske su se pocele odvajati od konstrukcije mola te se u lucici, koju je donedavno koristio tkogod je stigao, poceo uvoditi red.

- Danas, kada Valbandonom upravlja Lucka uprava, svaki je vez upisan i mogu ga koristiti iskljucivo žitelji Valbandona, Fažane i Pule koji su imali ugovor s MUP-om o privremenom korištenju vezova. Svi vlasnici koji su svoja plovila ondje vezali "na crno" morali su ukloniti svoje camce. Sada imamo ukupno 320 vezova i 60 bova te još nekoliko vezova na lukobranu. Svih pet molova na žalost nemaju uredne papire te nisu upisani u katastar.

To znaci da prije pocetka sanacije moramo ishoditi lokacijsku dozvolu i sve ostale potrebne dozvole te ih uvesti u sudske knjige. Buduci da se ta sportska lucica nalazi na teritoriju opcine Fažana, a koriste je mahom žitelji te opcine, zatražili smo financijsku pomoc od ove jedinice lokalne samouprave, no naišli smo na negativan odgovor.

Stoga smo bili primorani odluciti da se svim korisnicima vezova poveca naknada sa stotinu na dvije stotine kuna za dužni metar plovila ne bismo li pronašli sredstva za sanaciju derutnih molova. Odlucili smo ovih dana postaviti obavijest da se po molovima može hodati na osobnu odgovornost jer su daske trule, kaže De Gravisi.

Sanacija lucice u Valbandonu koštala bi otprilike milijun kuna. Ima li dosta novca?, pitali smo De Gravisija.

- Plan je odmuljiti luku, sanirati obalni zid, renovirati svih pet molova i unutarnji dio lukobrana te postaviti rasvjetu. Za sve to potrebno nam je više od milijun kuna, kojih nemamo. Obavili smo analizu mulja i uskoro cemo krenuti s izradom projektne dokumentacije. Kada svi molovi budu sanirani, poslagat cemo sve barke po velicini, zakljucio je De Gravisi.


Podijeli: Facebook Twiter