Vežite se, polijećemo u novi život!

Modna revija Sposa News u Zračnoj luci Pula (D. ŠTIFANIĆ)
Modna revija Sposa News u Zračnoj luci Pula (D. ŠTIFANIĆ)

Vežite se, polijećemo, duboki muški glas oglasio se na aerodromskom terminalu u subotu navečer. Nije to bio poziv na let, već najava za modnu reviju. I krenulo je, publiku je na 45-minutno putovanje povelo 16 dizajnera koji su jednom vjenčanicom predstavili svoje viđenje mladenke. Neobična lokacija za tradicionalnu reviju vjenčanica koja je uvertira u sajam vjenčanja što će se idući vikend održati u pulskom Domu hrvatskih branitelja samo je na neki način jedan od trendova koji u svijetu mode odabire sve više dizajnera, poput tvorničkih hala, napuštenih pogona, podzemnih željeznica… Time je organizatorica Marijana Dabo Percan iz Tijara Model managementa napravila pomak u prezentaciji ove do sada već pomalo "uspavane", ali uvijek rado posjećene revije, jer vjenčanja su uvijek u modi, zar ne? No, odabir zračne luke nije bio slučajan jer u ovom slučaju povezuje modu i putovanja, budući da se Istra sve više želi promovirati, odnosno postaje wedding destinacija, te je ovo bio prvi put da su mladenke defilirale aerodromskim holom. Na stolici je svakoga čekala vrećica koja se dobije pri putovanju i u koju se odlažu stvari poput parfema, lijekova i nakita, a u kojoj je bio reklamni materijal sponzora i tvrtki vezanih uz vjenčanje i mali macarons kolačić kao trendovska svadbena slastica. Zanimljivo, jednostavno i slatko. Značilo je to da možemo krenuti.

Udobnost i lakoća

Brojke i slova koji najavljuje letove na displayju počele su se vrtjeti i umjesto grada, formirale su ime dizajnera. U brojkama je to bilo - 16 vjenčanica istaknutih hrvatskih modnih kreatora stvorile su različitih16 priča. Jedino što je povezalo gotovo sve dizajnere je udobnost i lakoća nošenja vjenčanica, osim možda uske vjenčanice u boji kože bogatih ukrasa i sirena kroja Lukabua by Marine Jerant. Dekoltei i jednostavni krojevi bili su okosnica nekoliko vjenčanica. Etna Maar tako je otvorila reviju s decentnom, elegantnom vjenčanicom smjelog dekoltea, baš kao i Vedrana Mastela, dok je elegantni sivi kombinezon DI dizajn by Ivana Bačelić Sajko ipak imao duboki izrez, ali na leđima, a elegantna kreacija mogla bi poslužiti kao i oprava za neku drugu prigodu. Nježna i poetična bila je i vjenčanica Jelene Holec koja bi također mogla biti i haljina koju bi odabrala i djeveruša, a Martina Herak čija su odlika neobični spojevi materijala i krojeva prenijela je i to na vjenčanicu za romantičarku u duši. Kruno Jendrijec minuciozno se igrao krojevima i teksturama, a plise pozadina i svjetlucavi detalji na haljini odvali su taj Mary Quant štih. Čiste linije i minuciozni detalji u izradi topa tvorili su elegantan komplet iz kolekcije Blackpearl by Sara Lončarić. Asimetrična i tamnih tonova bila je vjenčanica Ive Art & Design by Ive Magdić. Čentrini su postali "trade marke" Sanje Kaić iz Vodnjana koja ih je već ranije aplicirala na vjenčanicu te i prijašnjih godina na istoj manifestaciji odnijela pobjedu, a sada ih je uskladila s tilom u smjeloj vjenčanici. Anima M. By Martina Posavičević bila je vrlo elegantna u dvodijelnoj vjenčanici čiji se gornji svjetlucavi dio skidao i koji može poslužiti kao večernja toaleta.

Dobar kroj i dobri materijali ono su čega se drži modni obiteljski tandem Laardesign koji su za ovu priliku od ružičastog neoprena izradile vjenčanicu, elegantnu s draperijama koje su vizualno davale skulpturalnost kale.

Kao i uvijek puna kolorita i rezova bila je Katja Kliba, koja je tematski uskladila uzorak aviona i trapera kao mladalačkog materijala za mladenku s kartom u džepu za putovanje. No, izgleda da je ženskim kreatorima još uvijek teško odmaknuti se od klasične vjenčanice, jer su muški kreatori bili ipak odvažniji i maštovitiji, pa su i ovoga puta odmakli od ustaljenih vjenčanica.

Muški dizajneri odvažniji

Anthony Avanagrad na pistu je poslao mladoženju koji je u košulji s printom nogometne lopte dekonstruirao navijača i klasičnog alfa macho muškarca te modernim ruksakom na leđima sa središnjim ukrasom duginih boja zapravo poručio da smo destinacija za sve vrste vjenčanja.

Igor Galaš uvijek opravda svoj zvjezdani status, u suradnji sa Sedmom niti i Mario Teščecom ispleo je vjenčanicu od istarske ovčje vune. Bila je to slojevita, raskošna, teška i topla kreacija, usklađena od glave do pete. Na neki je način to ekološki održiva vjenčanica, jer je dio projekta ekološkog zbrinjavanja vune i time je zadovoljio jedan od glavnih postulata u modi i njezinoj biti koja počiva na promjeni i konstantnom traganju za novitetima u eksperimentalnom pomicanju. Istoga se držao i novotalentirano ime Mario Vijačkić i na pistu poslao mladence. Ona u bijelom i crnom, s povezom oko glave, kao da se spremaju za "pod nož". Odlični krojevi, što muškog crnog odijela, što bijele vjenčanice. Futurizam sazdan na francuskoj avangardi i propitkivanju kulta ljepote. Što sve radimo od sebe za taj dan? Odlična poruka i najbolji mogući završetak revije. Aterirali smo, vile za pultom za odlaganje prtljage koje su titrale između izlaza dizajnera vratile su nas u hladnu realnost… temperaturno i vremenski.

Organizacijski i koncepcijski ovo je bila uspješna Sposa sa zaokruženom pričom, još da su i neki dizajneri slijedili taj koncept u izvedbi vjenčanica… (Lara BAGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter