Vespe na Veloj šterni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lani ih je prala kiša, ove godine grijalo vrelo lipanjsko sunce no ni to nije spriječilo najupornije vespiste da se odazovu tradicionalnoj nedjeljnoj manifestacija Vespe na Veloj šterni, susretu vozača i ljubitelja najpopularnijih motocikala svih vremena, koji je u svom sedmom izdanju na starogradskom Trgu Vela šterna, okupio petnaestak vozača iz Hrvatske dok su, iako najavljeni, odustali vespisti iz Slovenije i Italije. Nacionalni savez udruga i vespista Vespa klub Hrvatske, uz Mjesni odbor Buzet - Stari grad, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, pripremio je već standardne sadržaje.

Vespisti su se okupili na starogradskom trgu Vela šterna koji se u glazbenom vremeplovu vratio u pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća. U Vespa baru su osim ponude popularnog kapučina na šterni ponudili i mortadelu na kockice. Dio vespista je osim u revijalnom, sudjelovao i u natjecateljskom dijelu susreta te na padinama starog grada odvozio dvije brdske utrke koje se boduju za Vespa Alpe Adria Cupu tri kategorije; do 76 kubika (automatik vespe i vespe s brzinama), do 226 kubika (PE, PX vespe bez vodenog hlađenja) te vespe "oldies" (proizvedene do 1976. godine).

- Cilj susreta je da u Buzetu- gradu oktana odvozimo brdsku utrku ubrzanja na 400 metara, izjavio je predsjednik Nacionalnog saveza udruga i vespista Vespa klub Hrvatske Boris Jurevini. Istaknuo je da su ove godine ugostili dva starodobna motora dok će iduće godine nastojat i njih uvrstiti u sportski dio programa

Lipanjskom susretu odazvao se i svojevremeno pasionirani motorist, pulski neurolog Dubravko Marković koji je na nagovor prijatelja i susjeda Borisa Jurevinija prije dvije godine prodao motor i kupio vespu px 200 iz 1984. godine.- Jedna je to od najboljih vespi koja je ikad napravljena, rađena je za duža putovanja. Prošli mjesec prošao sam 800 kilometara do Biograda na Moru i natrag. Nije bilo nikakvih problema, radi kao Rolls-Royce, povjerio nam je Marković.

- Vespisti su oduševljeni starogradskim ambijentom i nerijetko se vraćaju kao turisti tako da se ova manifestacija proteklih godina pokazala kao odlična promocija starog grada i jedan od sadržaja kojim gradimo turističku ponudu, izjavila je predsjednica Mjesnog odbora Buzet - Stari grad Nadija Šestan. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter